Saj vem, da se bom dal marsikomu v zobe, a kljub vsemu trdim: fuzbal je šport, kjer so tisti z ekscesnimi plačami najniže – na zelenici, tisti z odtenek manj ekscesnimi plačami na častnih tribunah, torej nekje na sredini ali v toplem zavetju zastekljene lože pod streho, tisti z najnižjimi plačami pa zasedajo cel diapazon od dna do vrha. Na tekme pridejo zato, da si dajo duška, ko lahko tistim z najbolj ekscesnimi plačami tulijo vse tisto, česar si ne upajo povedati svojim šefom. Zato jim pripišejo nekatere živalske lastnosti, jih pošiljajo v ženske in moške reproduktivne organe, jim očitajo kazniva dejanja velike tatvine in goljufije ter jih včasih, ne da bi pri tem razmišljali o evropski politiki do enakosti ne glede na spolno usmerjenost posameznika, označijo za... hm, istospolno usmerjene posameznike. Ko je tekme konec, se tisti, ki v 90 minutah zaslužijo več kot navijači v celotni pokojninski dobi, nacejajo z (zastonjkarsko) vodo in (zastonjkarskimi) energetskimi napitki, tisti na VIP-tribuni z zastonjkarskim pivom in vinom, gledalci pa v bližnji gostilni še nekaj časa razdirajo žolte na račun fuzbalerjev in sodnikov, nato pa naslednji dan preklopijo v normalno življenje. Takšna je narava športnega udejstvovanja večine navijačev.

A svetovna fuzbalska organizacija je šla v sicer hvalevrednem poskusu izganjanja nasilnih skrajnežev predaleč. Izgubila je kompas, tako rekoč. S tribun bi rada pregnala »človeški faktor«, ki ga tako čisla na zelenici, ko ne dopusti videopregleda najbolj spornih trenutkov: ali je šla žoga čez golovo črto, ali je Ronaldo po spotikanju poletel v kazenski prostor... Tisti transparent s Kosovom, ki je tako zbodel fuzbalske birokrate, je le začetek zdrsa v diktaturo čistosti in (politične) korektnosti, ki ne sodi na stadione.

Naslednji korak bo, kot kaže, prepoved žaljivega izražanja. Nič več ne bo kretenov, govedarjev in drugih pritlehnih izrazov. O, ne! Potem se bo iz sektorja 124 na Allianz Areni v »hohdojč« slišalo: »Oprostite, igralec s številko 15. Pojdite, prosim, nazaj v tisti del telesa, ki ga ne smemo omenjati, a ga ženske uporabljajo tudi za opravljanje fizioloških potreb.« In: »Gospod sodnik, če dovolite kratko intervencijo: igralec nasprotnega moštva ležeč na trati neupravičeno izvaja vajo prevalitve z levega na desni bok ob hkratni uporabi bolečinske grimase.« Sodniki nenadoma ne bodo več slepi kreteni, pač pa jih bo omikana – po direktivi Uefe skoraj akademska – publika opozarjala, da bi morda s pravilno izmerjeno dioptrijo videli očiten prekršek. Žvižganje bo prepovedano, glasno petje tako in tako, dovoljeno bo le še ploskanje na začetku in koncu tekme. Uporaba transparentov bo omejena le še na tiste, ki jih bo odobrila Uefa in ki bodo naprodaj v uradni prodajalni Uefe. Ja, droben je korak med preganjanjem ekstremizma in uničevalnim čistunstvom.