Največji padec med blue chipi so prejšnji teden sicer utrpele delnice Save RE, ki je predstavila poslovne rezultate za lani. Na ravni skupine je čisti dobiček znašal 13,6 milijona evrov oziroma 15 odstotkov več kot leto prej, kljub temu, da so se morali posloviti od 25 milijonov evrov izbrisanih podrejenih dolžniških vrednostnih papirjev ter opraviti za približno osem milijonov evrov slabitev v Banki Celje. Če tega izbrisa in slabitev ne bi bilo, bi Skupina Sava Re lani ustvarila 40,8 milijona evrov dobička, kar bi verjetno bolj blagodejno vplivalo na sam tečaj delnic družbe. Je pa po drugi strani predsednik uprave Zvonko Ivanušič potrdil, da bodo letos prvič predlagali razdelitev dela dobička med delničarje, dividenda pa naj bi se gibala nekje okoli 25 centov bruto na delnico. Zaključni tečaj delnic Save Re se je ob 147.000 evrov prometa in 4,9-odstotnem padcu oblikoval pri 9,5 evra.

Delnice Luke Koper so od ponedeljka znova v družbi blue chipov, saj jih je Ljubljanska borza vključila v indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP, kjer bodo imele 4,2-odstotni delež. Tako se bodo pridružile delnicam Gorenja, Krke, Mercatorja, Petrola, Save Re, Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav.

Predsednik uprave koprske družbe Gašpar Gašpar Mišič je po skupščini prejšnji teden ocenil, da se bo delnica Luke Koper do konca leta okrepila na blizu 25 evrov. Ob tem je obljubil, da bo tudi sam kupil delnice, saj je prepričan, da so ukrepi za izboljšanje poslovanja, ki jih razvija skupaj s sodelavci, usmerjeni k večjemu dobičku. V pismu delničarjem pa je zapisal tudi, da se je od njegovega prihoda na čelo Luke Koper septembra 2013 do konca februarja letošnjega leta delnica Luke Koper okrepila za 64 odstotkov ter da se tak rezultat ni mogel zgoditi sam po sebi.

Rahel padec so imele ob polmilijonskem prometu tudi Petrolove delnice, ki so konec tedna pristale na 266,1 evra. Petrol je v začetku tedna objavil sklic skupščine, na kateri bodo delničarji med drugim odločali o uporabi 20,9 milijona evrov bilančnega dobička. Dividenda na delnico je predlagana v višini 9,1 evra bruto.