Mati narava nam ponuja vse, kar potrebujemo za zdravo življenje, in nas v tem pomladnem času vabi k razstrupljanju telesa. Z uživanjem zdravilnih koromača, regrata, čemaža in špargljev bomo poskrbeli za čiščenje telesa od znotraj in obenem uživali v pomladno začinjenih kulinaričnih specialitetah.

»Naš cilj je bil, da bi s projekti, ki spodbujajo lokalno prehrano, Izola postala prepoznavna in vesel sem, da nam uspeva, saj Izola postaja priljubljena lokacija za gurmane. Pestrost in bogastvo sredozemsko-istrske kuhinje smo v Izoli obogatili z idejo in ponudbo Kilometer nič. S tem zagotavljamo v izbranih lokalih avtohtono in avtentično ponudbo okolja,« je povedal mag. Danilo Markočič, direktor Turističnega združenja Izola in organizator akcije Kilometer nič.

V okviru projekta Kilometer nič bo najprej izpeljana akcija Erbe per ovi (Trave za jajca), ki bo potekala od 15. marca do 17. maja in v okviru katere gostišča in turistične kmetije z izolskega podeželja gostom ponujajo jedi s sezonskimi zelišči. Turistična kmetija Medljan, Gostilna Korte in Hiša Torkla bodo v okviru akcije dobra dva meseca gostom ponujale fritajo iz mešanih zelišč po enotni ceni 6 evrov, poleg tega bo vsaka gostilna ponujala še različne jedi, pripravljene z divjimi šparglji, regratom, čemažem, koromačem, oljčnim oljem in drugimi sezonskimi zelišči. Pri pobiranju zelišč bodo gostincem pomagali člani treh podeželskih društev iz Kort, Cetor in Malije, medtem ko so recepte za jedi pripravili v Turističnem društvu Šparžin.

Projekt Kilometer nič vključuje še tri akcije: vodene gastronomske večere Pozabljeni okusi Istre, ponudbo morskih dobrot Zjutraj v morju, opoldne na krožniku ter tržnico Ruba z moje njive, na kateri lokalni pridelovalci od maja do septembra ponujajo pridelke s svojih vrtov.ea