Trnič ima značilno obliko in je okrašen z ornamenti. Njegovo poimenovanje naj bi izhajalo iz nemške besede Türmchen, s pomenom stolpič.

Legenda pravi, da so ga izdelovali osamljeni gorski pastirji z mislijo na ženske prsi. Od tu naj bi imel značilno obliko. Svoji izvoljenki naj bi ga podarili po vrnitvi v dolino kot dokaz zvestobe in ljubezni.

Sir so izdelovali že pred stoletji. Uporabili so posneto kislo mleko, ki so ga močno segreli in tako dobili bolj pust sir, ki so ga močno posolili in mu dodali smetano. Ročno so ga oblikovali v to obliko med hruško, čebulo in prsmi. S posebnimi lesenimi paličicami, imenovanimi pisave, so ga še dodatno okrasili, nato pa dva tedna sušili pri odprtem ognju. Tako je postal trd in posušen. Vedno je bil bolj kot za prehrano namenjen izkazovanju ljubezni. Trniče so vedno izdelali v paru: enega so obdržali, drugega so podarili izvoljenki. Če so ga jedli, so ga namočili v vroče mleko, da se je zmehčal, ali pa ga uporabljali naribanega.