Špageti s sardinami in koromačevim zelenjem

Potrebujemo: 300 g špagetov ali drugih testenin, 1 čebulo, 2 stroka česna, 4 žlice drobno nasekljanega mladega zelenja koromača, 50 g rozin, 50 g popraženih pinjol, 8 očiščenih sardel ali filetov sardonov, 4 žlice olivnega olja, 2 žlički balzamičnega kisa, sok ene limone, morsko sol, sveže zmlet poper ali zdrobljen čili.

Priprava: V velikem loncu pristavimo osoljeno vodo za kuhanje testenin. Ko zavre, v njej po navodilu na embalaži testenine skuhamo na zob. Medtem v veliko ponev vlijemo tri žlice olja, dodamo drobneje narezano (ne sesekljano) čebulo, ščep soli in ščepec popra oziroma čilija, pristavimo in počasi pražimo deset minut, da rumenkasto postekleni. Dodamo na lističe narezan česen, večji del koromača (nekaj ga prihranimo za na konec), rozine in pražene pinjole, nato pa dušimo dve minuti, primešamo kis in odstavimo. Odcedimo testenine in jih vrnemo v lonec ter dodamo vsebino ponve. Previdno premešamo, dodamo polovico limonovega soka, pretresemo in po potrebi dosolimo ter začinimo, pokrijemo in pustimo na toplem. Nazadnje na hitro pripravimo sardone. Prej uporabljeno ponev obrišemo s papirnato servieto ter vanjo vlijemo preostalo žlico olja in pristavimo. Očiščene ribe natremo s soljo in položimo v vročo ponev ter pečemo nekaj minut po vsaki strani. Testenine razdelimo na štiri segrete krožnike, na vsakega položimo po dva sardona, poškropimo z limonovim sokom in potresemo s preostalim koromačevim zelenjem. Postrežemo kot samostojno jed skupaj s sezonsko solato iz regrata, čemaža in drugih spomladanskih zelišč.