Osupljiv je podatek, da v Podravju deluje samo še 68 velikih podjetij.

Res je. V petletnem obdobju smo izgubili kar 21 velikih podjetij. Nekatera so se zmanjšala s prestrukturiranjem, druga so šla v stečaj. S tem smo izgubili kar 7500 delovnih mest. Po drugi strani pa imamo 98 odstotkov malih in mikropodjetij. In ta so v istem obdobju ustvarila večjo izgubo kot velika podjetja, kar je tudi zelo skrb zbujajoče.

Katere panoge bi bilo po vaši oceni treba spodbujati na območju Maribora?

Kar nekaj panog je, na katere bi lahko stavili. Priložnost ponujajo že posledice žleda, zaradi katerih bomo morali posekati veliko lesa. V regiji imamo v lesnopredelovalni industriji nekaj perspektivnih podjetij, ki izdelujejo montažne hiše in žal le v redkih izjemah kupujejo les v Sloveniji. Hlode izvažamo v tujino, uvažamo pa razrezan les in druge lesene proizvode. Zdaj se ponuja priložnost, da prav na tem področju ustvarimo sistem in na osnovi ciljnega subvencioniranja dajemo priložnost za ustvarjanje kooperacij za proizvodnjo tistih izdelkov, ki jih potrebuje naša industrija.

Zdaj objavljen razpis najbrž ne bo omogočil takšnih strateških naložb.

Glede pomoči za problemska mesta smo z zamudo, pa vendar dočakali prvi razpis, ki se nanaša na ustvarjanje in ohranitev delovnih mest s spodbujanjem novih naložb. Razpis je objavljen za dve leti, vsako leto bo na voljo 1,6 milijona evrov. V programu za konkurenčnost pa je predvidenih vsako leto približno 2,3 milijona evrov, zato računamo, da bodo po tem razpisu sledili novi.

Mnogi bi se strinjali v oceni, da gre za (pre)majhna sredstva.

Res je, s tem denarjem ne bomo dosegli revolucionarnega preobrata. Lahko pa zajezimo nadaljnje odpuščanje ali odpremo nova delovna mesta, pri čemer se bojim, da je za zadnje treba narediti še kaj več. Ne glede na to pa poudarjam, da bi bil vsak proračunski evro mnogo bolje porabljen, če bi pristojni lahko iz ptičje perspektive pogledali na stanje v gospodarstvu in na podlagi videnega zarisali celostno strategijo. Imam namreč občutek, da se nihče izmed pristojnih v Sloveniji ne ukvarja s kalkulacijo, koliko stane novo delovno mesto in koliko nas davkoplačevalce stane zaprtje delovnega mesta. Še manj pa je podatkov o tem, kolikšne multiplikativne učinke dajejo državne naložbe. Naučimo se česa od sosednje Avstrije.