Aktualni evropski prvak (Francija), aktualni evropski in svetovni podprvak (Danska) ter standardni član širšega vrha v Evropi in na svetu (Norveška) bodo nasprotniki Slovenije na aprilskem turnirju, ki ga bodo izbranci selektorja Borisa Deniča igrali v treh danskih mestih: začeli bodo v četrtek, 3. aprila, v Horsensu (ob 21. uri proti gostiteljem), nadaljevali naslednji dan v Aalborgu (ob 18.45 s Francijo v Gigantium Areni), končali pa v nedeljo, 6. aprila, v Aarhusu (ob 18. uri proti Norveški v dvorani NRGi Arena). Vsi trije slovenski nasprotniki naj bi nastopili v (skoraj) najmočnejših zasedbah. Francozi bodo od sedemnajsterice, ki je januarja letos osvojila zlato kolajno na EP na Danskem, le brez Michaela Guigouja (vrača pa se takrat poškodovani Xavier Barachet), pri Dancih – še vedno jih bo na tej akciji kot selektor vodil legendarni Ulrik Wilbek, ne pa Islandec Gudmundur Gudmunddson, kot je bilo sprva napovedano – bosta manjkala le organizatorja igre, Kielov Rasmus Lauge (poškodba) in Flensburgov Thomas Mogensen (reprezentančni premor), Norvežani pod vodstvom novega selektorja Christiana Bergeja pa bodo zaigrali tudi s šesterico iz nemške lige (Dahl/Wetzlar, Myrhol/Rhein Neckar Löwen, Rambo/Minden, Lökkebö/Emsdetten, Tönnesen/Wetzlar, Tovas/Leipzig) in s prvim zvezdnikom Mikkelom Hansnom (PSG).

»Močnejšega turnirja skorajda ni mogoče dobiti, saj bomo odigrali tri tekme proti vrhunskim reprezentancam. Za vse moje igralce, ki bodo dobili priložnost, na Danskem ne bo nobenega skrivanja, 'šlepanja' ali kalkuliranja, ampak se bo igralo na polno. Po teh tekmah bo jasno, ali lahko določeni reprezentanti igrajo na takšni ravni ali ne. Na turnirju bom zagotovo dobil tudi odgovore na svoja nekatera odprta vprašanja v zvezi z junijskima tekmama proti Madžarski v dodatnih kvalifikacijah za nastop na SP 2015 v Katarju,« pravi selektor Boris Denič. Vabljenih 21 igralcev se bo na pripravah zbralo v nedeljo, 30. marca, v tradicionalni bazi v Zrečah, na Dansko pa jih bo po petih treningih (časa za priprave ne bo prav veliko, se zaveda Denič) drugega aprila odpotovalo šestnajst.

Na Deničevem seznamu spet ni presenečenj, iz baze 25, 26 reprezentančnih kandidatov pa jih iz različnih razlogov manjka le peščica – na primer Nenad Bilbija in Peter Pucelj. »Bilbija ima težave s stegensko mišico in ni povsem pripravljen. Zato sem se odločil, da ga na tokratno reprezentančno akcijo ne bom poklical, ampak naj raje ozdravi poškodbo. Glede na samoangažiranje Puclja in to, kako in kdaj ga angažiramo v reprezentanci, kot igralec ni bil nikoli sporen. Dobro vemo, kaj lahko od njega pričakujemo in dobimo v obrambi, zato se mu ni treba dokazovati,« pojasnjuje Denič. Na vprašanje, ali je sedanji seznam vse, kar v tem trenutku premore rokometna Slovenija, selektor odgovarja: »Trenutno je 21 igralcev, ki lahko igrajo na visoki ravni, več kot dovolj. Nerealno je pričakovati, da bo imela Slovenija na razpolago kar 35 ali 40 kandidatov za reprezentanco. Seveda obstajajo še nekateri potenciali, toda Blaž Blagotinšek v klubu nič ne igra, Nika Medveda sem že imel namen preizkusiti, Marko Dujmovič je že imel svojo priložnost v reprezentanci... Glede Dujmoviča bom rekel – čeprav mi mnogi očitajo slikovito izražanje – naslednje: ne moremo se o vsakem igralcu kot reprezentančnem kandidatu pogovarjati po dveh dobrih tekmah. Bomo videli, v kolikšni meri je igralec določene dobre igre sposoben ponavljati. Na Danskem bom testiral nekatere igralce, a prevelikega števila jih pač ne morem.«

Med skoraj tri leta in pol dolgim dosedanjim selektorskim mandatom je bil Jure Natek (skoraj) vedno na Deničevem seznamu, a so mu poškodbe v zadnjih dveh letih preprečile, da bi oblekel reprezentančni dres na kvalifikacijskih tekmah in/ali velikih tekmovanjih. Tudi tokrat je član nemškega prvoligaša Magdeburga med potencialnimi potniki na Dansko, selektor Denič pa o levorokem Ljubljančanu (130 nastopov in 326 zadetkov za reprezentanco) pravi: »Če se malo pošalim – z njegovo uvrstitvijo na seznam smo čakali do zadnjega, da ne bi bilo spet kaj narobe. Po eni strani ga zelo dolgo ni bilo v reprezentanci, po drugi pa kljub temu takšnega testa, kot bo turnir na Danskem, morebiti ne potrebuje, saj je že dokazan igralec. Vseeno mu bodo tekme koristile, upam pa, da bo na reprezentančno akcijo končno le lahko prišel zdrav in nepoškodovan.«

Nastop na Danskem naj bi bil tudi (pred)generalka za junijski tekmi proti Madžarski v dodatnih kvalifikacijah za nastop na SP 2015 v Katarju. Toda Denič ocenjuje, da je do takrat še veliko (preveč) časa: »Turnir na Danskem nima skoraj nobene zveze z junijskimi dodatnimi kvalifikacijami. Seveda je nemogoče napovedati, kakšen bo takrat zdravstveni bilten igralskega kadra, v kakšni formi bodo fantje po dolgi in naporni sezoni...« Prav tako še ni znano, ali bo lahko Denič proti Madžarom računal tudi na Uroša Zormana (predolg jezik) in Miha Žvižeja (sodelovanje v pretepu), ki sta dobila rdeči karton na januarski kvalifikacijski tekmi proti Ukrajini v Velenju, kajti EHF še niti slučajno ni odločil o morebitnih kaznih. »Kdaj bodo znane kazni, čeprav sta od zadeve minila že dva meseca in pol, glede na neažurnost v rokometu še ni jasno. Morebiti bomo za kazni izvedeli pred tekmama z Madžarsko ali pa šele po njiju, odvisno od tega, s kakšno hitrostjo bo postopek potekal. Doslej smo dali šele prve izjave, potem sledijo preiskava, odločitev, morebitne pritožbe... Ker v pravilnikih ni določenega nobenega časovnega roka, do kdaj mora biti zadeva urejena in odločena, je še vse odprto. Malce neresno, a žal je pač tako,« upravičeno meni selektor Denič.