Kranjska Komunala je občinam ponudila igrico, ki se ji reče: izberi podražitev! Kajti Komunalo je presenetilo to, da bodo na mestu dosedanjega prostora za pretovor odpadkov gradili čistilno napravo. Res je bilo to znano leta in leta, a jih je zadeva tako močno šokirala, da so, namesto da bi poskusili poiskati nadomestno pretovorno mesto, odpadke začeli iz Kranja voziti v Domžale in na Vrhniko. Seveda je to precej dražje, ampak odgovornih na Komunali to ne zanima: naj se kar občine, župani in davkoplačevalci odločijo, kako bodo to plačali.

Podražitev je mogoče izbrati takole: Komunala potrebuje dodatnih 1,3 milijona evrov, vi pa jih lahko plačate na več načinov. Za povprečno gospodinjstvo to pomeni, da bi se položnica z 11 podražila na 20 evrov. Ni pa to nujno, saj lahko župani razliko deloma ali v celoti pokrijejo iz proračuna.

Ampak tragično je, da bodo 74-odstotno podražitev na koncu v vsakem primeru pokrili davkoplačevalci, ne glede na izbrani scenarij. Če bodo namreč župani del proračuna, ki ga tako in tako polnijo občani, namenili za ublažitev podražitev, potem bo denarja pač zmanjkalo za kaj drugega. Če pa bodo celotno podražitev prevalili na občane, bodo ti morali plačevati precej višje položnice. Preprosto, kajne? Za koga že? Za Komunalo. Ki ob tem brezsramno zahteva še 1,7 milijona za nova smetarska vozila.

Ko so v Kranju na zahtevo krajanov zapirali smetišče Tenetiše, so mnogi ploskali. Danes vemo, da so bile posledice te odločitve izredno drage, saj je Komunala Kranj ostala brez odlagališča, odvoz odpadkov na druga odlagališča pa po višjih cenah plačujejo uporabniki. Podobno se sedaj dogaja ob projektu Gorki, ki so ga snovali leta, za napačne poslovne odločitve pa bodo še leta ponovno tako ali drugače plačevali uporabniki. Kaj pa bi se zgodilo, če bi občanom, ki plačujejo zasoljene položnice, namesto podražitev ponudili glave odgovornih v Komunali in na občini? Za koga bi se odločili ob dejstvu, da si mestni svetniki v javnem podjetju strankarsko delijo službe?

Do danes še ni jasno, kako bodo v Kranju in okoliških občinah plačali višje stroške ravnanja z odpadki. Župani predlagani podražitvi namreč še niso prižgali zelene luči. Ampak glede na predvidljiv scenarij ni dvoma, da je podražitev neizogibna.