Rossi je že na predsezonskih testiranjih nakazal, da bi utegnil letos igrati bolj vidno vlogo v boju za najvišja mesta kot lani, ko po selitvi od Ducatija k Yamahi še ni uspel biti konkurenčen trem Špancem v boju za naslov svetovnega prvaka. A kljub temu so verjetno le redki pričakovali, da se bo Rossi na prvi dirki sezone v Katarju boril celo za zmago, saj jo je začel šele z 10. mesta.

Toda kmalu je bilo jasno, da »doktorjeva« yamaha tokrat dobro deluje in je konkurenčna tudi hondi prvega favorita dirke Marca Marqueza, s katerim se je Rossi v ospredju boril večino dirke. V uvodni fazi je bila na prvih mestih sicer velika gneča, a je nato kar nekaj dirkačev zaradi padcev z nastopom končalo predčasno, med njimi tudi ob padcu vodilna Jorge Lorenzo in Stefan Bradl.

V drugi polovici dirke pa se je v ospredju od ostalih odcepil kvartet dirkačev, ki je odločal o zmagi, a bolj ali manj je bilo jasno, da bo na najvišji stopnički stal Marquez ali Rossi, saj Dani Pedrosa in Alvaro Bautista kljub trudu nista uspela poseči v boj za prvo mesto.

Eden boljših dvobojev za zmago v zadnjih letih

Rossi je nekaj krogov vodil, dokler ga ni prehitel Marquez, ki pa se ni uspel odlepiti od Italijana, tako da je ob zaključku dirke prišlo do novega dvoboja vodilnih dirkačev. Vrhunec obračuna za zmago se je zgodil v predzadnjem krogu, ko sta se kar štirikrat izmenjala na prvem mestu, nekajkrat pa so ju le centimetri ločili od dotika. Rossi je nato tik pred začetkom zadnjega kroga storil manjšo napako, ki pa je bila odločilna, da si je Marquez privozil dovolj veliko prednost, ki je do konca zadnjega kroga ni več izpustil iz rok, Italijanu pa tudi ni ponudil možnosti, da bi ga še kdaj napadel.

Kljub zamujeni priložnosti, da bi sezono začel z zmago, pa Rossi po dirki ni bil slabe volje, prav obratno, bil je navdušen tudi nad drugim mestom in enakovrednim bojem s svetovnim prvakom.

Rossi navdušen in zelo zadovoljen z drugim mestom

»To je bil odličen dvoboj, med dirko pa sem se zelo zabaval in v vožnji res užival. Ker sem startal šele v četrti vrsti, sem moral v uvodni fazi dirke nekoliko več tvegati, a motor je bil tokrat zelo dober in mi je omogočil dvoboj z Marquezom. Bile so možnosti tudi za zmago, a je bil Marc tokrat močnejši in si je zaslužil prvo mesto. Toda tudi moje drugo mesto je zelo dober rezultat za začetek sezone. Z njim sem zelo zadovoljen,« je po dirki dejal Rossi.

Italijan je priznal, da se je med dirko poigraval z mislijo, da bi se zadovoljil z drugim mestom in zaključek odpeljal bolj previdno, a se je na koncu le odločil, da se spusti v boj za zmago: »Ko sem se med dirko vozil na drugem mestu, sem bil že takrat zelo zadovoljen, saj nisem želel preveč tvegati, ker sta bila malo za mano Pedrosa in Bautista in sem bil zadovoljen s stopničkami. A na koncu dirke sem začutil svojo priložnost za zmago in se odločil, da poskusim, toda Marquez je bil tokrat premočan.«

(Foto: Reuters)

Tudi Marquez je užival v dvoboju z Rossijem

Z zmago je bil seveda zadovoljen tudi nasmejani Marquez, ki je kljub februarskemu zlomu noge sezono in obrambo naslova začel na najboljši način. »Dvoboj z Rossijem je bil res odličen, zelo sem užival. V zadnjem krogu sem dal od sebe 100 odstotkov in pritiskal na vso moč, saj sva se krog pred tem trikrat ali štirikrat prehitela. Že lani sva imela tukaj podoben dvoboj, ki ga je takrat dobil on, letos pa se je ponovil najin obračun. Upam, da bova imela v prihodnje še več takšnih. Vsekakor pa je bil to dober začetek prvenstva, a ne le zaradi zmage in 25 točk, temveč tudi zaradi šova na stezi. Mislim, da so gledalci tokrat lahko zares uživali,« je po zmagi hitel razlagati izjemni 21-letnik.