Veliko podobnosti je bilo na športni poti Marie Höfl Riesch, ki je prejšnji teden v Münchnu oznanila, da končuje izjemno uspešno kariero, z najboljšo slovensko alpsko smučarko Tino Maze. Obe sta namreč svoji prvi kolajni na velikem tekmovanju osvojili na svetovnem prvenstvu leta 2009 v Val d'Iseru. Pred petimi leti je bila Tina Maze v veleslalomu druga, Nemka pa je postala svetovna slalomska prvakinja. Odtlej sta bili na vseh velikih tekmovanjih serijski osvajalki kolajn. Maria Höfl Riesch ima nekoliko boljšo bilanco na olimpijskih igrah: tri zlate in ena srebrna kolajna, medtem ko ima Tina Maze po dve zlati in srebrni odličji. Na svetovnih prvenstvih pa ima Bavarka dve zlati in štiri bronasta odličja, medtem ko ima Tina Maze dve zlati in štiri srebrna odličja.

Veliki tekmici in odlični prijateljici imata podobne uspehe tudi na tekmah svetovnega pokala, na katerih pa je nekoliko uspešnejša Nemka. Obe sta po enkrat osvojili sveti gral najboljše alpske smučarke, ob tem, da je Maria Höfl Riesch še štirikrat druga, Tina Maze pa le enkrat. Tudi po številu zmag v svetovnem pokalu sta si blizu, saj je Nemka zmagala 27-krat, Tina Maze pa 23-krat. Slovenka se lahko za razliko od Nemke pohvali, da je bila najhitrejša na vseh disciplinah alpskega smučanja, medtem ko Bavarka ni nikoli zmagala v veleslalomu. Je pa poleg velikega osvojila še pet malih kristalnih globusov, medtem ko ima Tina Maze v svoji zbirki dva, oba iz lanske sezone, ko je bila najboljša v superveleslalomu in veleslalomu.

Trofejna nemška športnica je kariero sklenila na način, kakršnega si ne želi nihče. S smukaškim padcem na finalu v Lenzerheideju, po katerem je izgubila vse možnosti za svojo drugo osvojitev velikega kristalnega globusa, ki je šel prvič v roke Avstrijki Anni Fenninger. »Ko sem se po olimpijskih igrah v Vancouvru odločila, da bom tekmovala še en olimpijski ciklus, sem se večkrat spraševala, ali bom zmogla takšne napore. K sreči sem dosegala odlične rezultate in nisem imela večjih poškodb, da sem lahko dobivala potrditev, da sem na pravi poti. Ko sem letos v Sočiju osvojila novo zlato olimpijsko kolajno, sem se zavedala, da sem izpolnila sanje. V sebi sem vedela, da bom sklenila športno pot. Toda o tem nisem veliko razmišljala, saj sem imela pred seboj še veliko izzivov, ki so bili povezani predvsem z osvojitvijo velikega kristalnega globusa. Če bi sklenila športno pot z osvojitvijo svetega grala, bi bilo to res nekaj sanjskega. Takšen scenarij mi ni uspel. A sem vseeno ponosna,« je prejšnji teden na tiskovni konferenci v Münchnu sporočila Maria Höfl Riesch, ki je pristavila, da so jo skušali z naslova nemške zveze na vse načine prepričati, da bi vztrajala še eno sezono, a se je kljub temu odločila, da bo novembra praznovala 30. rojstni dan kot športna upokojenka.

Da je Maria Riesch iz pravega testa, je pokazala kmalu po tistem, ko je po koncu športnih poti Martine Ertl in Hilde Gerg prevzela nemške uspehe na svoje rame. Davek poškodb je sicer plačala leta 2005 in 2006, zaradi katerih je tudi izpustila nastopa na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu in olimpijskih igrah v Torinu. Na svoji športni poti se je znašla tudi na državni teniški in kolesarski lestvici. Njena mlajša sestra Susanne pa je prav tako uspešna alpska smučarka.

Nemke se bomo venomer spominjali po dostopnosti, saj je bila vselej dosegljiva na mestih, na katerih se športniki družijo z novinarji. Tudi za kakšno zgodbo v njenem prostem času se je dalo dogovoriti. Bila je športnica, ki je z obnašanjem dokazovala, da njeni športni uspehi niso slučajni. In bila je alpska smučarka, ki je veliko pripomogla, da je Tina Maze postala popolna. Le na takšen način se je lahko namreč merila in premagala tako vrhunske športnice, kakršna je bila Maria Höfl Riesch.