23. marec 2014 si boste zapomnili zaradi dveh zmagovalnih stopničk isti dan.

To je res nekaj posebnega. To bo težko, zelo težko ponoviti. Posebno če pogledamo tako redke Tejine uvrstitve na zmagovalni oder. Če bi bila Teja na vseh tekmah tako odločna v smučini, kot je na zasledovalnih tekmah in skupinskem startu, potem bi bilo možnosti več, tako pa...

Verjetno ste tudi vi dobili vtis, da je bila Gregorinova blizu prvi zmagi?

Da, imela je preveč rešpekta pred Domračevo. Če najboljšo tekačico te dobe katera prehiti v smučini, mora biti zelo pogumna. Vprašanje pa je, ali bi Teja vzdržala, če bi prej začela tako silovito. Morda bi druge vlekla za sabo. Težko je biti pameten, kaj bi bilo. Mislim, da je naredila kar optimalno. Njeno gorivo za izjemen finiš je bila le motivacija, moči ni imela nobena veliko. Oba smo pripravili, naj tekmujeta z glavo. Jakovu smo svetovali, da ni brezglavo divjal za Fourcadom, Landertingerjem in Latvijcem Rastorgujevsom, se držal preverjene taktike sobotnega zmagovalca Avstrijca Edra in Bjoerndalna ter se osredotočil na streljanje. Tako mu je ostalo več moči za konec.

Oba sta napadla na istem odseku. Bo vzpon pred ciljem dobil slovensko ime?

Verjetno ne, tega Norvežani ne bodo naredili, saj ga imenujejo po Pettru Northugu. Če pa bi primerjali njegov finiš in današnji Jakova, potem bi tudi Norvežani še enkrat razmislili. Glede na slovensko zgodovino na nordijskem SP 2011 bi bil predlog kar pravšnji.

Sezono končujete kot deveti v pokalu narodov v moški konkurenci, kar je dve mesti višje kot lani.

To je zame kot trenerja uspeh, ki ga posebno cenim. Uspehi posameznikov so nekaj posebnega, vendar je za pokal narodov potrebna močna ekipa treh, štirih, petih biatloncev skozi vso sezono, in to je posebno zadoščenje. Z devetim mestom bomo imeli boljše pogoje naslednjo sezono.

Vso sezono pomagate tudi servisni ekipi. Oba, Jakov in Teja, sta v zaključku imela boljše smuči od konkurence.

To je bila genialna poteza našega servisa. Naš šef Hanzi, Anže Globevnik, je ob koncu sezone postal pogumen. Pripravili so se na umazanijo v snegu. Izbrali so različico, kjer v začetku smuči niso posebno izstopajoče drsele in Teja se je v začetku kar mučila. Proti koncu so bile na slovenski način pripravljene smuči očitno bolj odporne proti umazaniji. Servisu kapo dol.

Kako ste videli dramo med Toro Berger in Kaiso Makarainen, Fourcade je dodal le piko na i?

Finski trener me je še v cilju vlekel za rokav in spraševal, koliko biatlonk je bilo vmes, saj je šlo za nekaj mest razlike. Bilo je zelo na tesno. No, Kaisi kar privoščim. V Sočiju je edina od »glavnih« ostala brez kolajne. Tako kot Jakov. Tukaj na Holmenkollnu sta oba dobila obliž na rano. Zanimivo, da so imeli Norvežani tukaj doma dokaj skromno bero. Reševal jih je »tastar«, Ole Einar Bjoerndalen. Vse, kar smo videli te dni, je še dodatni argument, da drugo sezono z Jakovom napademo. Sposoben je biti zelo blizu, vsaj tam tik za Fourcadom. Tudi ta sezona je za Jakova dokaz, da lahko vzdrži na visoki ravni vso sezono, tudi konec marca. To je zelo pomembno. Na tem bomo gradili naprej.

Verjetno bi si želeli, da bi niz svetovnega pokala podaljšali vsaj za teden dni?

Ah, saj je zelo lepo, ko so uspehi, vendar smo konec čakali skoraj vsi. Večina je utrujena in ne bi zmogla več tekmovati na takih obratih, čeprav nekateri odhajajo še na vojaško svetovno prvenstvo. Morda je le še Jakov in deseterica tistih, ki bi nadaljevali. Jakov je zaradi težav med sezono toliko »počival«, da mu je na koncu ostalo več moči.