Italijanska klasika na sredozemski obali je prva iz niza največjih enodnevnih spomladanskih dirk. Tudi letošnjo je zaznamovalo slabo vreme z ledenim dežjem. »Moja največja napaka je bila, da sem se prehitro slekel ali potem v močnejšem dežju prepozno oblekel. V vsega nekaj kilometrih me je začelo zebsti in nisem se več normalno ogrel. Že na vzponu na Cipresso, predzadnjem klancu dobrih 25 kilometrov pred ciljem, nisem več zmogel slediti vodilnim, čeprav se prej nisem počutil slabo. Dehidriralo in izmučilo me je zaradi mraza. Nič ne pomaga, če se zdaj tolažim s tem, da so imeli podobne težave tudi drugi in delali še večje napake,« je bil zgovoren.

Božič, na katerega v Astani v spomladanskih dirkah stavijo kot enega liderjev, je imel na 298 kilometrov dolgi dirki visoke cilje. Vsaj izboljšanje lanskega 21. mesta, kar je ob Hauptmanovem 13. mestu še vedno druga najboljša slovenska uvrstitev. »Ko zdaj razmišljam, sem padel v past motivacije. Vedel sem, da sem bolje pripravljen kot lani. Ker je bilo v prvem delu topleje od napovedi, sem si slekel del oblačil, da bi lažje v ospredju sledil najboljšim in imel nadzor. Očitno je bila želja prevelika. Ob hitri ohladitvi in ledenem dežju sem potem prepozno zavil med spremljevalne avtomobile po oblačila. Lani nas je ujelo sneženje in pričakoval sem, da me hujša izkušnja ne more doleteti. Zdaj vidim, da sem deloval bolj zrelo.«

Milano–San Remo velja za klasiko, kjer imajo možnost zmage kolesarji zelo širokega profila. Tako velja zmagovalec Kristoff za klasičnega sprinterja na dirkah težjega profila. Norvežan je osvojil tudi bron na olimpijskih igrah v Londonu. Drugouvrščeni Fabian Cancellara je velemojster klasik. Najhitrejši sprinter na svetu Mark Cavendish je bil peti, Peter Sagan deseti, Philippe Gilbert 13. »Veliko kolesarjev mojega kova je v ospredju. In veliko meni podobnih je potožilo, da se jim je zgodilo enako kot meni. Očitno je, da so razmere tudi najboljše iz vodilne skupine 35 kolesarjev različno prizadele. Mi iz Astane imamo za sabo katastrofalno slab dan. Vincenzo Nibali je poskušal z begom, a so ga reveža ujeli na zadnjem vzponu na Poggio. Lahko si predstavljate, kaj je 41. mesto za našo ekipo,« je pristavil, že pripravljen za pot na severne belgijske klasike, kjer je v sredo na vrsti Dwars door Vlaanderen in v nedeljo Gent–Wevelgem, na katerih je lani osvojil drugo mesto, njegov največji uspeh z enodnevnih dirk. Tam mu bo sledilo še nekaj Slovencev. Luka Mezgec, zmagovalec belgijske klasike Handzame, v petek in mladi Jan Polanc danes začenjata nastope na etapni Dirki po Kataloniji (WT).