Najnovejše merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je postreglo s precejšnjim presenečenjem – predsednik države Borut Pahor se je moral po trinajstih mesecih posloviti od prvega mesta, nanj pa se je prvič povzpel kmetijsko-okoljski minister Dejan Židan. Pahorju se nedvomno maščujejo njegove poteze in izjave pri imenovanju novega vodstva protikorupcijske komisije, s katerimi je pomembno ogrozil tudi ugled same institucije.

Podpredsednik SD Dejan Židan je uvrščen kar štirinajst mest bolje kot njegov strankarski šef Igor Lukšič. Nobena skrivnost ni, da v SD mnogi z Lukšičevim vodenjem stranke in še zlasti z njegovimi javnimi izjavami, ki pogosto bolj spominjajo na nastope predstavnikov SDS kot SD, niso zadovoljni. Tako se v stranki vse bolj krepi zavedanje, da pod Lukšičevim vodstvom socialni demokrati na volitvah ne morejo zmagati. A naši sogovorniki iz vrst SD priznavajo, da o zamenjavi na čelu stranke ne razmišljajo. Nekateri kot razlog za to navajajo, da so »tovariška stranka, ki ne ruši svojih predsednikov«. Drugi pa tudi, da je ocena o Židanovih sposobnostih v stranki nižja, kot je njegova priljubljenost v javnosti.

Sicer pa anketiranci pri tokratnem ocenjevanju politikov niso bili zelo strogi. Le štirje so dobili slabšo povprečno oceno kot februarja. Poleg Pahorja še poslanec SLS Jakob Presečnik, finančni minister Uroš Čufer, ki zapušča družbo najbolj priljubljenih politikov, in prvak DL Gregor Virant, ki so ga za pet mest očitno strmoglavile poceni letalske vozovnice. Virant se bo moral prihodnji teden v državnem zboru braniti pred očitki v interpelaciji. Čeprav ga bo tudi marsikateri koalicijski poslanec težko podprl, pa vendarle ni pričakovati, da bi ga interpelacija odnesla z ministrskega mesta. Njegov padec bi namreč skoraj gotovo ogrozil obstoj vlade. Poleg tega ne gre spregledati, da bo na isti seji parlamenta na dnevnem redu tudi interpelacija proti šolskemu ministru Jerneju Pikalu, pri kateri SD potrebuje podporo DL. Zato je pričakovati, da nekateri koalicijski poslanci sicer ne bodo glasovali proti interpelaciji o delu notranjega ministra, a je prav tako ne bodo podprli, in torej opoziciji ne bo uspelo zbrati potrebnih 46 glasov za Virantov odhod.

Na lestvico najbolj priljubljenih politikov se je ta mesec vrnil prvak SDS Janez Janša in se uvrstil na štirinajsto mesto, z nje pa poleg Uroša Čuferja odhaja še poslanka PS Maša Kociper. Naslednji mesec ju bosta zamenjala poslanca SDS Zvone Černač in Jožef Jerovšek, ki so ju anketiranci največkrat predlagali. nd, me