Med podjetji, ki vse svoje storitve ustvarijo na tujih trgih, je podjetje Systec System Technology, primorsko-notranjska gazela 2001. Največ prihodkov kot specialist za tehnološke procese za vse postopke v železarstvu ustvarijo v Evropi, in sicer 41 odstotkov, od tega največ v Rusiji, sledi Azija z 31,6 odstotka, kjer prednjači Kitajska. Na Bližnjem vzhodu ustvarijo 14,3 odstotka prihodkov, v ZDA pa 12,1 odstotka.

Njihovi delavci so tako pustili največ svojih sledi na Kitajskem v Indiji, Vietnamu, Maleziji, Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih in Rusiji, sodelovali so tudi z nemško in avstrijsko železarsko industrijo. V Sloveniji so pred leti izvedli večji projekt za Acroni za obdelavo debele pločevine in brušenje slabov.

»Glede na dejstvo, da se je obseg dela samo v zadnjem letu zmanjšal v povprečju najmanj za 10 odstotkov, na trgih Bližnjega vzhoda celo za 34 odstotkov, smo zadovoljni, da so naši prihodki tudi v lanskem letu ostali na enaki ravni kot leto prej. Ostajamo pri 1,6 milijona prihodkov, z dobičkom okrog 100.000 evrov ter pri dodani vrednosti, ki je nekoliko nad slovenskim povprečjem, torej 43.600 evrov. Tudi število zaposlenih se ni spremenilo, tako da nas je še vedno 26,« pojasnjuje Arne Ivančič, direktor družbe.

Nekoliko pa se je spremenila lastniška struktura, saj je večinski lastnik, skupina Danieli, za katero delajo v celoti, že skoraj 90-odstotni lastnik. »Sreča je, da je naše sodelovanje že od vsega začetka izjemno korektno, naša storitev pa tako specifična, da nam dajo proste roke pri delu,« trdi Ivančič. Uspeli pa so obdržati tržni delež pri tehnoloških procesih predvsem za železarstvo. »Tehnološki procesi za vse postopke v železarstvu, za katere smo še posebej usposobljeni, so namreč tako specifični, da ni veliko tovrstnih strokovnjakov, ki bi bili usposobljeni pripraviti zagon proizvodnje od načrtovanja do prvih izdelkov.«

Glede na različne tehnološke postopke in izurjeno ekipo so v podjetju prepričani, da bodo lahko še nekaj časa uspešno konkurirali tudi na trgih Azije, kjer je konkurenca iz dneva v dan hujša. »Vsak dan znova pa ugotavljamo, da moramo premagovati največ težav prav v domačem okolju. Velik problem je, kako strokovnjake ob tako visoko obdavčenem strošku dela ustrezno nagraditi, in hkrati zadostili tudi ustrezno ceno ponudbe dela na trgu,« je ogorčen Ivančič.

Ekipa, ki že več kot petnajst let ustvarja in kreira tehnološke procese za železarstvo, je poleg teoretičnega znanja pridobila tudi dovolj praktičnih znanj, da lahko reši vse zaplete pri uvajanju novih tehnoloških postopkov v železarstvu. V posameznih novih železarskih postrojenjih, ki jih je postavila skupina Danieli, so namreč skupaj z njihovimi strokovnjaki rešili vrsto tehnoloških zapletov. »Vse to lahko izvajamo le na kraju samem in ne samo za projektantsko mizo, kot si lahko nekateri razlagajo izvoz storitev. Ko govorimo o izvozu, običajno govorimo o izvozu izdelkov. V Sloveniji pa je veliko tudi podjetij, ki izvažamo znanje in storitve in te bi morale imeti, tako kot nekoč, olajšave za te storitve, saj smo edino tako lahko še konkurenčni. Ko bo razumljena tudi ta filozofija izvoza, potem bo tudi za nas precej lažje, vendar ne kaže na to, da bi nam sploh kdo prisluhnil, čeprav je bilo pobud že kar nekaj, tudi prek akcije gazel. Oživljanje gospodarstva si nekateri predstavljajo napačno. Če ne bo dovolj ustvarjenega, kmalu ne bo več kaj deliti. Vse večje obdavčitve nam bodo zabile še zadnji žebelj v krsto,« je bil piker Arno Ivančič.