Dolgo časa je kazalo, da bo imelo zadnji dan sezone glavno besedo slabo vreme. Zadnje dejanje svetovnega pokala je namreč potekalo v nič kaj prijaznem vremenu. Dež, ki je spremljal že odločilni del sobotne ekipne tekme, je v dolini pod Poncami trmasto vztrajal in se v nedeljo še okrepil. A tekmovalcev ta nevšečnost pravzaprav ni motila, bolj so jo občutili vsi, ki so se odločili, da bodo sklepno dejanje olimpijske sezone pospremili v živo in so morali najti najrazličnejše načine za boj proti mokroti.

Najbolj vztrajni navijači nagrajeni s slovensko zmago

A Prevc je našel pravi način za boj proti dežju, njegov uspeh je razveselil tudi tiste najbolj vztrajne in premočene, slovenski skakalni zvezdnik pa je tako na najlepši način končal izjemno sezono, v kateri je osvojil dve olimpijski medalji. Današnja zmaga je njegova tretja v svetovnem pokalu po januarskih v Kulmu in Saporu.

"Danes se mi je res vse izšlo po željah, v mojih skokih ni bilo veliko napak. Tudi razmere so bile zelo poštene za vse skakalce, lahko rečem, da smo danes videli eno najbolj 'fair' tekem sezone. Zelo sem zadovoljen," je dejal skakalec iz Dolenje vasi: "Energijo za takšen nastop sem potegnil iz občinstva. Hvala vsem, ki so se danes tukaj v dežju zbrali pod Poncami. Danes je zagotovo eden najlepših dni v mojem življenju. Zmagati pred domačimi navijači je res pravi užitek!"

Kljub polomu Kranjca nastopilo kar 10 Slovencev

Kvalifikacije so sicer iz slovenske zasedbe "odnesle" enega najizkušenejših, Roberta Kranjca, ki je skočil zadnji med tistimi, ki še niso imeli zagotovljenega nastopa. Najslabše vetrovne razmere in ne najbolj posrečen skok so ga oddaljili od tekme, njegova smola pa je posredno omogočila nastop desetemu Slovencu, saj se je kot zadnji na tekmo uvrstil Rok Justin.

Prevc dobil hud boj s Freundom, s čimer pa se ni obremenjeval

A ko se je začelo zares, so bile vse oči slovenskih navijačev - v Planici se jih je ves konec tedna zbralo precej manj od pričakovanj, današnji obisk (približno 4000) pa je bil, tudi vremensko razumljivo, še posebej skromen - uprte v Petra Prevca. Oziroma v njegov boj s Severinom Freundom v skupnem seštevku. Po predzadnji tekmi v petek je Nemec, ki je po olimpijskih igrah v odlični formi in je od konca februarja zmagal na štirih tekmah, najboljšega slovenskega tekmovalca tudi prehitel. Poljak Kamil Stoch je bil lahko brez skrbi na skupno prvem mestu že v petek, Freunda in Prevca pa je pred današnjo tekmo ločilo le 11 točk.

Danes je "prvi polčas" dobil slovenski as; s 136 metrov dolgim skokom je bil po prvi seriji tretji, z 1,8 točke prednosti pred Freundom, ki je dosegel isto daljavo. V vodstvu je bil najboljši skakalec zime Stoch (139 m), v finalu pa poleg Prevca še šesterica domačih tekmovalcev: Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš, Cene Prevc, Nejc Dežman in Jernej Damjan.

Zadnja serija sezone je nato postregla z izjemnim bojem. Prvi je rokavico izziva vrgel Freund - njegov skok 141 metrov je pomenil izenačenje rekorda skakalnice, seveda pa je tudi prevzel vodstvo. Takoj za njim je bil na vrsti Prevc, izziva pa se ni ustrašil. Potegnil je kar do 142 metrov in se sam povzpel na vrh rekorderjev nove naprave, točkovni nabor pa je slovenskega skakalca ne le potisnil pred Freunda na tekmi in v skupnem seštevku (na koncu je bilo +9 za Prevca), ampak je bil dovolj tudi za zmago, saj sta bila Norvežan Andres Bardal in Stoch v drugem poskusu slabša in sta pristala na tretjem in četrtem mestu.

Prevc se ni preveč ukvarjal z bojem s Freundom. "Obremenjeval se s tem nisem nič. Ta bitka je bila nekje v moji glavi zelo zadaj - pa nimam prav majhne glave -; v prvi seriji sem videl, da sem pred njim, a sem vedel, da ni še nič narejenega, pozornost je bila samo pri skokih," je po tekmi o tej temi dejal Prevc.

Sedem Slovencev do točk, odkrit še drugi Prevc

Slovenski uspeh je s prebojem na rob deseterice dopolnil še Damjan, v drugi seriji je skočil 133 metrov, napredoval pa je tudi Tepeš in tekmo končal na 19. mestu. Dežman je bil 20., Pungertar 23., mlajši Prevc 27., Naglič pa 29.

Letošnja Planica pa je razkrila še nekaj: ni samo Peter Prevc, v družini je vsaj še en odličen skakalec. Njegov mlajši brat Cene je zdaj prvič opozoril nase na takšni ravni, Petra pa nekoliko skrbi, da Cene ne bi prehiteval: "Ne skrbijo me toliko njegova krila, bolj to, da bi brat sam sebi naložil prevelika pričakovanja. Že tako ima verjetno v podzavesti, ker ima takšnega brata. Zdaj ima 16. mesto, potrebuje pa mir, da bo lahko v miru dozorel in se pripravljal."

Za konec dvakrat zaigrali Zdravljico

Prevc je imel tudi po koncu tekme polne roke obveznosti in pokalov. Udeležiti se je moral kar štirih podelitev nagrad, na dveh (za današnjo posamično tekmo in seštevek sezone v poletih) so v njegovo čast zaigrali tudi slovensko himno, potem pa je stopil še ob bok skupnemu zmagovalcu sezone Stochu na drugo stopničko svetovnega pokala. V sezoni, v kateri je bilo 28 tekem, je novi skupni zmagovalec iz Poljske zbral 1420 točk, Prevc je seštevek končal pri 1312, Freund pa pri 1303 točkah. Slovenija pa je bila prvič v zgodovini tretja v pokalu narodov za Avstrijo in Poljsko.