Sezona 2013/14 se je končala v slogu, v kakršnem je potekala: ob prevladi japonske mojstrice Sare Takanaši (135 in 132,5 m), ki si je edini spodrsljaj privoščila na olimpijskih igrah, ko je ostala brez pričakovane medalje. V Planici napak ni bilo, Japonka, ki je v Slovenijo že prišla kot skupna zmagovalka svetovnega pokala, pa je premoč le še potrdila in dosegla še 15. zmago. Družbo na zmagovalnih stopničkah sta ji delali rojakinja Juki Ito in Francozinja Julia Clair.

»Vesela sem, da sem dobila skupni seštevek svetovnega pokala. Ta izkušnja je res nekaj posebnega, želela sem vse skupaj končati v takšnem slogu. Rada bi, da bi tako dolge in dobre skoke ohranila tudi v naslednji sezoni,« je po Planici sezono sklenila zmagovalka današnje tekme in dobitnica velikega kristalnega globusa Takanašijeva, zbrala je kar 1720 točk. Skupno drugo mesto je osvojila Vogtova (806), tretja je bila Itova (759), ki se je na to stopničko prebila z današnjim uspehom.

Najboljša Slovenka Maja Vtič

Slovenski delež je bil na zadnji tekmi tudi precejšen, na finalni tekmi je, ob odsotnosti tretje skakalke sezone Vogtove, nastopila šesterica. Najboljša je bila Maja Vtič, na koncu je zasedla šesto mesto, potem ko je bila po prvi seriji četrta; 125 metrov dolgemu skoku je v drugi seriji, ko je skakalke že motil dež, dodala še 119,5 metra.

»Z uvrstitvijo sem zelo zadovoljna, ostala sem med prvimi šestimi kot večinoma v sezoni. Drugi skok se mi je malo ponesrečil, morda tudi v veliki želji, da bi se izkazala pred domačim občinstvom. A na silo ne bo šlo, sem pa vseeno zadovoljna, tudi na velikih skakalnicah rada letim ... Skratka, same dobre stvari,« je črto pod drugo Planico v sezoni - januarja so skakalke tu že imele nadomestno tekmo iz Ljubnega, vendar na srednji napravi - potegnila najuspešnejša slovenska tekmovalka v Planici in skupno v sezoni (6. mesto s 542 točkami).

Tik za deseterico je ostala Katja Požun, ki je na 11. mesto napredovala s 15. po prvi seriji. V prvi je skočila 113 metrov, drugi skok jo je popeljal nekaj mest višje. »Tekma je bila težka. Razmere niso bile pisane meni na kožo. Sama bolje izkoriščam veter od spredaj, pri vetru v hrbet pa moraš narediti dobro na mizi. V tem nisem mogla uživati, želela sem pokazati dolge skoke, leteti čez 130 metrov,« je planiško tekmo podoživela Katja Požun, ki je nedavno na tekmi v Oslu dosegla uspeh kariere z drugim mestom.

Na robu dvajseterice še tri

Na robu dvajseterice so tekmo končale še tri Slovenke. Urša Bogataj je bila 17., skočila je 117 in 123 metrov, mesto za njo je bila Eva Logar (112,5, 118,5 m), na 19. mestu pa je tekmo v Planici končala Špela Rogelj. Vse slovenske tekmovalke so pohvalile vzdušje, kakršnega na svojih tekmah niso navajene, vesele pa so bile pa tudi priložnosti za nastop na veliki napravi, ker letalnica v Planici letos še ni nared.

»S prvim skokom ne morem biti zadovoljna, preveč sem hotela. Poznalo se je pri metrih, v drugem skoku sem se umirila. Škoda, ker sem imela slabše razmere, če bi bile boljše, bi lahko še bolj napredovala. Sicer pa je bilo po sistemu vroče - hladno. V Planici pa je super vzdušje in smo zelo uživale,« je menila Logarjeva, Bogatajeva pa je dodala: »Doživetje je zelo v redu. Občinstvo super in dekleta česa takšnega še nismo doživela. S svojimi skoki sem delno zadovoljna, vem, da znam bolje, a glede na to, da ni bilo prave forme, je to kar v redu.« Zadnja slovenska predstavnica Anja Javoršek je bila 29.