Tržičan, ki bo 3. aprila dopolnil 28 let, je vse od leta 2000 nastopal na tekmah pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (Fis). V svetovnem pokalu je prvič nastopil 13. januarja 2007, skupno pa je vpisal 81 nastopov. »Tako pač je, vsega je enkrat konec. Tudi moje športne kariere. Konec sem sprejel kot zadovoljstvo, trudil sem se po najboljših močeh. Zdaj vstopam v nove življenjske cilje,« je ob slovesu uvodoma povedal Oranič, ki je danes na Bloudkovi lepotici skočil okoli 120 metrov in lepemu slovesu navkljub vseeno obžaloval, da nordijski kombinatorci niso imeli priložnosti, da bi se v Planici poslovil na uradni tekmi.

»Žal ni bilo v Planici nobene tekme nordijskih kombinatorcev za svetovni pokal, tako da smo s skakalci na olimpijskih igrah v Sočiju prišli na idejo, da bi se morda poslovil na skakalnem finalu sezone. Moram reči, da je fantastično! Hvala skakalcem za publiko in bilo mi je v čast, da sem kariero končal na njihovi tekmi,« je ganjeno dejal Tržičan.

Najboljši rezultat: deseto mesto

Njegov najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala je deseto mesto, ki ga je dosegel na Prešernov dan 8. februarja leta 2009 v avstrijskem Seefeldu, ki je eden od protikandidatov Planice za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva leta 2019. Stopničkam je bil najbližje leta 2012 na ekipni tekmi v Kuusamu, kjer je v paru z Marjanom Jelenkom zasedel četrto mesto in zgolj tri sekunde zaostal za zmagovalnim odrom.

Nastopil je tudi na štirih svetovnih prvenstvih v nordijskem smučanju, leta 2007 v Saporu, leta 2009 v Libercu, leta 2011 v Oslu ter lani v dolini Fiemme. Njegova najboljša uvrstitev s SP je osmo mesto z ekipne tekme v Oslu. Oranič je bil dvakrat v karieri tudi član zimske olimpijske reprezentance; nastopil je leta 2010 v Vancouvru in letos v Sočiju, njegov najboljši dosežek pa je 31. mesto iz Kanade.

»Najlepši trenutki v karieri so obenem najboljši dosežki, sploh v sezoni 2009, ko sem res stopnjeval formo in prišel od ničle med najboljše. Takrat je bilo to posebno navdušenje. Seveda tudi oba nastopa na olimpijskih igrah, saj so olimpijske igre res nekaj posebnega. Žal mi tam ni uspelo narediti dobrega rezultata, ampak še vedno sem ponosen, da sem lahko dvakrat nastopal na olimpijskih igrah,« je ob slovesu še povedal Oranič, ki je z mislimi že pri novih izzivih.

»Moj kratkoročni cilj je končati študij na Fakulteti za šport, ampak rad bi pomagal fantom, sploh v nordijski kombinaciji, da bi jim svetoval s svojimi bogatimi izkušnjami, z znanjem, ki ga imam. Ali kot trener ali kot serviser, bomo pa še videli,« je o svojih nadaljnjih življenjskih ciljih povedal Oranič, ki je nekako oral ledino slovenskih nordijskih kombinatorcev.