Tretjina v razredu se jih sooča s težko finančno situacijo

Zahteven socialni položaj tako opažajo tudi na Srednji šoli Črnomelj, ki jo večinoma obiskujejo prav otroci staršev iz črnomaljske, metliške in semiške občine. Gre sicer za manjšo šolo s programom gimnazije, ekonomskega in strojnega tehnika ter oblikovalca kovin, ki jo skupaj obiskuje 287 dijakov in dijakinj. Ravnateljica Srednje šole Črnomelj Elizabeta Prus ocenjuje, da se s težko finančno situacijo doma sooča najmanj tretjina dijakov v vsakem razredu. »Težave opažamo že pri plačevanju malic. Nekateri imajo subvencionirano, a marsikje težko zmorejo še preostanek. Prav tako jih zaznavamo pri plačilu strokovnih ekskurzij, tudi izbirnih vsebin se manj udeležujejo kot pred leti,« pripoveduje. Kako resna je situacija, govori dejstvo, da v nekaterih družinah finančno preživetje omogoča celo štipendija dijaka, strojni in ekonomski tehniki so denimo letos odpovedali maturantski ples.

»V kolektivu smo celo razmišljali, da bi zaradi finančne obremenitve ukinili ekskurzije v tujino. A kaj s tem naredimo? Osiromašili bi ponudbo šole in kakovost pouka, saj tovrstne ekskurzije ponujajo vse srednje šole,« pravi ravnateljica in ob tem dodaja: »Tudi starši naših dijakov pravijo, da kot družina ne morejo nikamor, svojemu otroku pa to želijo omogočiti.« A vendar je tja do 250 evrov, kolikor je treba odšteti za dvo- ali tridnevno ekskurzijo v tujino, za nekatere družine prevelik zalogaj.

Dobrodelni koncert za dijake

Ker je takih dijakov vsako leto več, so se v kolektivu črnomaljske srednje šole odločili, da jim priskočijo na pomoč. »Radi bi, da se jih udeležijo tudi tisti dijaki, ki tega sicer ne zmorejo plačati, saj si prav tako želijo tega doživetja,« pravi pobudnica dobrodelnega projekta, profesorica slovenščine in španščine Maja Perinovič. V športni dvorani srednje šole tako jutri ob 20. uri pripravljajo dobrodelni koncert, ki so ga poimenovali Mi pomagamo, pomagajte tudi vi, izkupiček od vstopnic, ki bodo po štiri evre, pa bodo v tem in prihodnjem šolskem letu razdelili med dijake, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin in jim tako omogočili udeležbo na izletih. »Nekaj denarja bomo zagotovo zbrali in če pomagamo peščici, je bolje kot nobenemu,« še pravi sicer optimistična Perinovičeva.