Marquez je lani postavljal in prestavljal mejnike, ko je pri 21 letih že v svoji krstni sezoni postal svetovni prvak v razredu motoGP. Zdaj bo v vlogi tistega, ki ga tekmeci lovijo. Začetek sezone pa bo zanj nekoliko bolj težaven, saj si je na pripravah zlomil nogo in bo vsaj na prvih dirkah še nastopil nekoliko zadržano.

Konkurenti za najvišja mesta isti kot lani, štirje novinci

Marquezovi glavni tekmeci ostajajo isti kot lani. Španska dvojica Jorge Lorenzo in Dani Pedrosa želi poravnati račune z rojakom iz prejšnje sezone, italijanski veteran Valentino Rossi pa upa, da bo leto 2014 boljše kot 2013 in da bo bolj konkurenčen Špancem. V Ducatiju so pripeljali Cala Crutchlowa, v ekipi ostaja Andrea Dovizioso, v ekipo Monster Yamaha pa se je preselil lanski svetovni prvak razreda moto2 Pol Espargaro, ob njem bo vozil še Bradley Smith.

V novi sezoni bodo v tem razredu štirje novinci, poleg Espargaroja še Francoz Mike di Meglio, Britanec Scott Redding in Avstralec Broc Parkes. V novem moštvu bo tudi Američan Nicky Hayden, po novem član ekipe Drive M7 Aspar, medtem ko sta Nemec Stefan Bradl in Španec Alvaro Bautista ostala pri ekipah iz prejšnje sezone. Tokrat bo v elitnem razredu prvič po več letih tudi bratska naveza, saj nastopa tudi starejši Espargaro, Aleix, a ne v istem moštvu kot mlajši brat.

Marquez čuti pritisk

"Prihajajoča sezona bo težka. Jasno je, da bosta moja najhujša tekmeca Jorge in Dani, ne smemo pa pozabiti na Rossija. Ne vemo, kako se bo znašel Ducati, prihaja Pol Espargaro ... prepričan sem, da bo zelo zanimivo," je pred sezono razmišljal prvak Marquez in dodal: "Seveda čutim pritisk. Zdaj branim naslov in vse oči bodo uprte vame. Najpomembneje pa je, da bom stalno nabiral točke." Lansko zmago na uvodni dirki bo branil Lorenzo, Marquez v Katarju v elitnem razredu še ni zmagal, ima pa prvo mesto v moto2 iz leta 2012.

Šibkejša razreda brez aktualnih prvakov

V šibkejšem razredu moto 2 so ostali brez prvaka Pola Espargaroja, ki se je preselil v najmočnejši razred, njegov lanski sotekmovalec Tito Rabat pa bo letos eden od favoritov za zmago, močan pa tudi veteran Mika Kallio, v boju za vrh je mogoče pričakovati še enega izkušenega dirkača Thomasa Lüthija. Iz razreda nižje pa prihaja lanski prvak Maverick Vinales in tudi Luis Salom.

Odhod slednjih pa odpora prostor za nove dirkače na vrhu razreda moto 3. Osmoljenec lanske sezone Alex Rins, ki je za las izgubil boj za naslov prvaka, ostaja v tem razredu, nevaren bo mlajši od bratov Marquez, Alex, v obratni smeri pa je selitev opravil Danny Kent, lani še član razreda moto 2.