Pungertar je na prenovljeni Bloudkovi velikanki, ki prvič gosti tekme svetovnega pokala, prvič končal na vrhu kvalifikacij in obenem izjemno užival v vzdušju, ki so ga danes v sončnem vremenu pripravili navijači. "S svojimi skoki danes sem zelo zadovoljen. Tudi prva dva za trening sta bila dobra. Moram reči, da sem zadnje čase na tej skakalnici kar veliko treniral. Načrtno sem izpustil tudi zadnje tekme celinskega pokala, da sem lahko tukaj v Planici treniral, in vesel sem, da se mi je trening obrestoval," je po nastopu s širokim nasmehom razlagal Pungertar.

»Tudi če si 15, 16, 17 let star, se da priti zraven med najboljše«

Tudi Lanišek, ki še ni dopolnil 18 let in je danes debitiral v svetovnem pokalu, je z odliko opravil današnjo nalogo. "Saj ni nič posebnega, če si najmlajši v ekipi. Tudi če si 15, 16, 17 let star, se da priti zraven med najboljše. Res pa je, da se danes počutim zelo mladostno," je v smehu dejal Lanišek, ki s prvim skokom za trening ni bil zadovoljen, z drugim in kvalifikacijskim pa že bolj: "S prvim skokom sem nezadovoljen, drugi in kvalifikacijski pa sta bila že nekoliko bolj podobna tistemu, kar hočem. Hočem čim boljše skoke in čim bolj konstantne."

"Sam nastop v svetovnem pokalu mi veliko pomeni. Še sploh, ker se mi je že v svojem prvencu na tej ravni uspelo prebiti čez kvalifikacije. Tako da bom jutri lahko samo še užival," je sklenil mladi skakalec Mengša, ki je priznal, da je na vrhu ob pogledu v polno dolino čutil velik pritisk, ki pa se je razblinil že na odskočni mizi.

Prvič na tekmi svetovnega pokala tudi brat Petra Prevca

Nejc Dežman je bil v kvalifikacijah četrti, Cene Prevc, ki je imel danes na prsih številko 1, pa peti. "Danes je bilo res malo drugače kot ponavadi, ko sem odprl tekmo. priznam, da je bilo nekaj več treme kot sicer. Skakalnica je bila pripravljena najboljše, kar je možno, saj se delavci trudijo po najboljših močeh, tako da je tudi nam lažje," je dejal mlajši brat Petra Prevca, ki se je prvič v karieri prebil na tekmo svetovnega pokala: "S svojimi skoki sem zadovoljen. Tam na novoletni turneji se mi ni uspelo prebiti čez kvalifikacije, tam sem se šel turista. Danes sem tudi prvič doživel, kako je skakati ob takšni spodbudi navijačev in moram reči, da je kar malo čuden občutek. A lep."

Damjan razočaran in besen

Na tekmo so se uvrstili tudi Robert Hrgota kot 25., Jaka Hvala je bil 31. in Anže Semenič kot 35. Na repu uvrščenih sta izkušena Robert Kranjec in Jurij Tepeš še ujela nastopa na 36. in 37. mestu, res pa je, da so imeli danes boljši skakalci zaradi vedno bolj razmočene smučine, sonce je talilo sneg in led, nižje zalete hitrosti kot tisti z začetnimi startnimi številkami.

"Sramotno, da se je tako zgodilo. Skoki sploh niso bili slabi, zaletna hitrost pa je bila porazna. Pa še cukalo je. Lahko bi smučino malo v senco prestavili, da bi bili pogoji bolj enakovredni. Škoda, res žalostno, ker to ni realen pogled. Razočaran sem, besen, a nimam kaj," je z glavo po nastopu zmajeval Damjan.

Brez nastopa sta poleg Damjana (41. mesto) ostala še dva Slovenca. Tomaž Naglič je končal na 44. mestu, Rok Justin pa na 47.

Prva tekma že jutri popoldan

Petkovo dogajanje pod Poncami se bo začelo s poskusno serijo ob 14.15, prva bo uro pozneje.

V soboto sta na programu kar dve tekmi; ob 9. uri zadnja ženska tekma sezone, ob 11. uri pa še moštvena skakalcev. Zadnje dejanje svetovnega pokala olimpijske sezone pa bo v nedeljo, ko bodo ob 9. uri najprej kvalifikacije, ob 10.30 pa še zadnja moška tekma.