Po naših informacijah dolg do sodnikov za aktualno sezono znaša že več kot 30.000 evrov. Med rednimi neplačniki so klubi iz lige INL in tudi hokejska zveza, ki naj bi doslej nakazala le polovico dogovorjenega zneska. V torek zvečer so sodniki večinsko sklenili, da ne bodo prišli na polfinalna obračuna v Zalog in Kranj, saj je stavka njihov edini vzvod, da si izborijo pravico in opozorijo na nevzdržne razmere. Sodniki se pritožujejo, da s klubi ne uspejo vzpostaviti komunikacije in da telefoni ob njihovih klicih venomer zvonijo v prazno.

Vodja tekmovanja Bogdan Jakopič se je na torkovi tiskovni konferenci zelo začudil vprašanju, ali bodo sodniki zaradi finančnih težav sploh prisotni v končnici državnega prvenstva: »O tem ni dvoma. Govoril sem s predsednikom sodniške organizacije Viktorjem Trilarjem, ki je dejal, da neplačani računi res obstajajo, a da zaradi tega ne bo omejeno sojenje na vseh ravneh tekmovanja. Tudi sam se je začudil, kdo govori kaj takšnega, saj se sodniki o tem ukrepu niso pogovarjali.«

Očitno je resnica drugačna, zato obstaja dilema, ali Jakopič ne pozna pravega ozadja ali pa namerno zavaja javnost. Viktor Trilar nam je včeraj okoli poldneva namreč razložil, da ne more z gotovostjo trditi, ali bodo sodniki prisotni na nocojšnjem polfinalu ali ne. Čez dan je čakal številne odgovore in zagotovila, zvečer pa pojasnil, da se bodo sodniki vendarle udeležili zaključnih bojev za domačo lovoriko. »Zadnji hip smo sklenili interni dogovori s hokejsko zvezo in klubi, zato naš nastop v polfinalu in finalu ni vprašljiv. Zdaj bi bilo najlažje reči, da ne bomo sodili, vendar verjamem, da se bo druga stran držala načelnega dogovora,« upa Trilar, ki čaka tudi na izplačilo dolga iz prejšnjih sezon. Realnost kaže, da bodo sodniki zelo težko dobili povrnjena denarna sredstva v celoti.

Dodajmo, da hokejska zveza zdaj razmišlja o celoviti prenovi tekmovalnega sistema članov za naslednjo sezono. Padla je ideja, da bi morali v rednem delu državnega prvenstva tekmovati vsi klubi, vključno s Telemachom Olimpijo, ki se je v zadnjih letih zaradi natrpanega urnika v EBEL domači sceni razumljivo predstavila šele v zaključni fazi. Predlog HZS bi pomenil dodatno obremenitev za tivolski klub, obenem pa je takšen način tekmovanja nesmiseln, kar kaže tudi praksa iz preteklosti. Spomnimo, da je Acroni Jesenice v svoji krstni sezoni v EBEL zaradi dodatnih tekem v državnem prvenstvu na koncu ostal celo brez velikega finala z Olimpijo, čeprav je imel v letu 2007 z naskokom najboljše moštvo v državi.

Državno prvenstvo, prvi tekmi polfinala, danes ob 18. uri: Triglav – Olimpija, ob 19. uri: Slavija – Jesenice.