Slovenska reprezentanca se je včeraj popoldne dobro razpoložena zbrala v Kranjski Gori, potem ko je na zadnjem treningu v Planici doživela pravo dramo. Juriju Tepešu se je takoj po odskoku odpela varnostna vez, zato je dobesedno strmoglavil na doskočišče, vendar se je padec na srečo končal brez poškodb. »Padec je bil na oko veliko hujši kot lani na finalu na poletih v Planici. Malo me sicer boli, a bom za zadnje štiri dni sezone stisnil zobe,« je pojasnil Jurij Tepeš.

»Jurij ima pet življenj. Fant je izjemno pogumen, saj je takoj po padcu šel nazaj na doskočišče in za nameček še preizkušal nov dres,« je dogodek opisal pomočnik trenerja v slovenski reprezentanci Jani Grilc, ki je dobil nekaj sivih las namesto Gorana Janusa. Selektor slovenske zračne eskadrilje je bil medtem s Petrom Prevcem na kondicijskem treningu v Kranju v telovadnici. Enaindvajsetletni as iz Selške doline je bil edini, ki ni treniral na skakalnici, na kateri je zelo dobro formo, katero je ujel šele na koncu sezone, pokazal njegov mlajši brat Cene.

V preteklosti so Slovenci zavidali Nemcem in Avstrijcem, ko so na tekmo na domačih skakalnicah prišli s 13 skakalci in dajali vtis velesile, ki se jih je konkurenca bala. Letos je v takšnem položaju velesile tudi Slovenija v Planici. »Lep občutek je priti na tekmo z veliko delegacijo. Velesile imajo od nas še malo številnejše spremljevalno moštvo. Pričakujem, da se bo vseh 13 fantov skozi kvalifikacije uvrstilo na tekmo in nato v enakem številu tudi v finale. Na treningu pred odhodom na polete v Harrachov so bili nekateri skakalci celo boljši od fantov, ki so nastopili na Češkem, in preskakovali tudi Prevca. Prenovljeno Bloudkovo velikanko fantje poznajo, saj imajo na njej veliko skokov,« je prekipeval od samozavesti Goran Janus.

Peter Prevc je znova poudaril, da bo končno uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala pogledal šele po nedeljski tekmi. Medtem ko ima za osvojitev velikega kristalnega globusa le še teoretične možnosti, saj ima Poljak Stoch 168 točk prednosti, se bo moral potruditi, da se bo ubranil pred napadom Nemca Freunda. »Na nobeni skakalnici ni mogoče gladko zmagati. Tudi v Planici to ni mogoče, čeprav sem tukaj opravil veliko treningov. Potreboval sem kar nekaj časa, da sem se nanjo navadil. Upam, da nam bodo tudi navijači dali energijo, ki je potrebna za zaključek sezone,« je povedal Peter Prevc.

Poleg treninga in kvalifikacij bo danes v Planici tudi testni dan za nove drese in čelade, s katerimi želi Mednarodna smučarska zveza (FIS) povečati varnost. Po kvalifikacijah bo skupina skakalcev testirala drese s posebno zaščito za hrbet in na določenih delih telesa. Želijo ugotoviti, kaj bi jim pomagalo pri aerodinamiki, da bi zmanjšali hitrost in s tem pritisk pri pristajanju. V slovenski reprezentanci so se soglasno odločili, da bo zaradi neizmernega poguma in predrznosti med poskusnimi zajčki Jurij Tepeš, ki je prototip novega kombinezona tudi že preizkusil.

»Prvi vtis po treh skokih je dober. Občutki v zraku so boljši, ker je več upora. Da se bomo na nov kombinezon navadili, bo treba narediti 100, 200 skokov. Hitrost med poletom v zraku je nižja, a kombinezone bo treba razvijati. Ščitniki zame niso moteči,« je pojasnil Jurij Tepeš . Ljubljančan je postal prvi državni prvak na prenovljeni Bloudkovi velikanki, lansko sezono je prav na letalnici v Planici kronal s prvo zmago v karieri. Če se veseli tekme pred domačimi navijači, je precej manj zadovoljen s svojo trenutno pripravljenostjo. »Vsega se je nabralo po malem. Razlog za skrhano formo je v podrtih občutkih. Morda so bila pričakovanja prevelika, zato je bilo težje tekmovati. V skupni razvrstitvi sem približno tam kot lani. Letos se pozna, da je bilo veliko manj tekem v poletih. Z več tekmami na velikankah bi bil uvrščen višje. Zadovoljen bom, če se bom uvrstil v finale,« je dodal Tepeš, ki pravi, da skakalnice ne pozna povsem do obisti.