Prav dejstvo, da bo tekma na prenovljeni Bloudkovi velikanki in ne na letalnici, je lepa priložnost za mlajšo generacijo slovenskih skakalcev, ki bodo dobili možnost za nabiranje prvih izkušenj v svetovnem pokalu.

Poleg izkušenih Petra Prevca, Roberta Kranjca, Jerneja Damjana in Jurija Tepeša, bo glavni trener Goran Janus v jutrišnjih kvalifikacijah pred domačimi navijači po skakalnici spustil še Tomaža Nagliča, Nejca Dežmana, Jako Hvalo, Roka Justina, Anžeta Semeniča, Matjaža Pungertarja, Ceneta Prevca, Roberta Hrgoto in najmlajšega med njimi, Anžeta Laniška.

"Vesel sem, da imamo kvoto 13 skakalcev, kar bomo lahko izkoristili v četrtek in nedeljo. V preteklih letih smo lahko nacionalno kvoto izkoristili le na eni tekmi, letos pa jo bomo lahko na dveh. Želim si le to, da bi fantje uživali v skokih in da bo šlo čim dlje," si je pred zadnjimi tekmami zaželel Janus.

Ker ne bodo skakali na velikanki, bodo imeli mirnejši spanec

Prvi državni prvak na prenovljeni Bloudkovi lepotici Tepeš, ki je lansko sezono v Planici kronal z zmago na letalnici bratov Gorišek, tokrat večjih pričakovanj pred koncem sezone nima: "Pričakujem, da bom normalno odskakal, kakšnih večjih rezultatov ne morem pričakovati, ker mi trenutno ne gre najboljše, a upam, da bom vsaj na domači skakalnici lahko skočil med najboljših 30 in to bi bil zame vsaj približno dober konec sezone."

Eden najizkušenejših slovenskih skakalcev Damjan pravi, da bo letos za spremembo spal mirno in povsem brez stresa, saj finalne tekme ne bodo na letalnici. "Občutki pred koncem sezone so dobri, motivacije je dovolj, saj domači navijači naredijo svoje, tako da nam je še lažje. Skušal bom pokazati največ prav tu doma, bistveno pa je, da bom čim bolj užival in odskakal, kot znam. Z rezultati se ne mislim obremenjevati. Drugače pa bo malo manj stresno kot ponavadi, ker ne bo velikanke, tako da bomo vsi bolj mirno spali, ne le tisti, ki smo bili že velikokrat gor. Drugo leto pa bo spet malo težje spati," je v smehu pojasnil Damjan.

Dekleta vesela, ker so lahko zraven

Prvič bo na programu finala sezone tudi ženska tekma, na kateri bodo nastopile Maja Vtič, Katja Požun, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Eva Logar. Požunova, ki je tik pred koncem sezone marca na Holmenkollnu prvič letos skočila na stopničke, se veseli zadnjega dejanja: "Jaz se opravičujem fantom, ampak dekleta smo res vesela, da letos na sporedu finala ni letalnice, zato ker smo zdaj lahko tudi punce zraven. Zelo se veselim domače tekme, komaj jo čakam in upam, da bo pod Ponce prišlo veliko navijačev, čeprav je zgodnja tekma, saj je sobotna poskusna serija že ob 8. uri. Upam, da nas bodo vseeno prišli spodbujat."

Dogajanje pod Poncami se bo začelo v četrtek s kvalifikacijami, ki bodo ob 11. uri. V petek bo ob 14.15 poskusna serija prve moške posamične tekme, v soboto sta na programu kar dve tekmi; ob 9. uri zadnja ženska sezone, ob 11. uri pa še moštvena skakalcev. Zadnje dejanje svetovnega pokala olimpijske sezone pa bo v nedeljo, ko bodo ob 9. uri najprej kvalifikacije, ob 10.30 pa še zadnja moška tekma.