Hvaležna tarča vlomilcev so manj obljudeni, odročni, neosvetljeni predeli naselij, ki jim omogočajo neopazen prihod in odhod. V takih primerih svetujemo namestitev razsvetljave, ki onemogoča neopaženo delovanje, ter postavitev kakovostne, dovolj trdne ograje, ki je prva ovira pri dostopu do objekta s prometnih poti. Tarča vlomilcev pa seveda niso le odročna naselja, pričakovati jih je moč tudi v stanovanjskih blokih. Predvsem pritlična atrijska stanovanja so enostavno dostopna za izvršitev kaznivih dejanj (vlomov).

Tarče so tudi stanovanja v višjih nadstropjih

Vse bolj priljubljena tarča vlomov postajajo tudi stanovanja v višjih nadstropjih, kjer je frekvenca prehodnosti stanovalcev nekoliko manjša. Načini izvrševanja vlomov so kljub novim časom ostali precej nespremenjeni – s pomočjo izvijača, vzvoda (»pajsarja«), prevrtavanja in zloma cilindričnega vložka in podobno. Nepridipravom je treba onemogočiti ali otežiti vlom skozi vrata, zato predlagamo vgradnjo kakovostnih, masivnih protivlomnih vrat z varnostnim okovjem, kakovostno ključavnico z varnostnim cilindričnim vložkom ter z varnostno kljuko. Za dodatno zaščito vrat lahko vgradimo tudi prečno zaporo ali pribitno ključavnico. Priporočamo večtočkovno zaklepanje in namestitev kukala.

Rešitev za varovanje kletnih prostorov je namestitev rešetk. Za dodatno in kakovostnejše varovanje doma lahko poskrbimo tudi s sistemom videonadzora, sestavljenega iz ustreznih kamer, ki so povezane z digitalnim shranjevalnikom, kamor se shranjujejo posnetki s kamer, ter s sistemom za javljanje vloma.

Vse bolj predrzni vlomilci

Dejanja vlomilcev so vse bolj predrzna, pri vlomih pa uporabljajo vedno več različnih sredstev in orodij, ki jim lajšajo izvedbo in večajo uspeh. Zato je prav, da ne govorimo samo o mehanski zaščiti, pač pa tudi o zaznavanju vloma. Predlagamo sisteme za javljanje vloma, ki so sestavljeni iz javljalnikov gibanja, magnetnih kontaktov na krilih oken in podbojih vrat, kodirnika, naprave za zvočno in svetlobno alarmiranje ter centrale. Za večjo varnost lahko tak sistem nadgradimo tudi z javljalniki požara. Sisteme je moč sestaviti kot ožičene (potrebne so napeljave med posameznimi elementi) ali brezžične (alternativa za objekte, v katerih napeljav ni možno namestiti). Podjetje Varnost Maribor, d. d., skuša pod naslovom Varna soseska – varen dom ljudi obveščati o grozečih nevarnostih, ki prežijo nanje ter ponuditi celovite rešitve za reševanje varnostnih problemov, ki bodo pripomogle k zaščiti premoženja in jim omogočale mirnejšo pot v službo ali na dopust.

Ker se v poslovnem sistemu Varnost Maribor zavedajo tegob časa, v katerem živimo, so se odločili, da kupcem posebnih paketov opreme in storitev omogočijo subvencioniran odkup sistema, prenos signala na varnostni nadzorni center s 24-urnim nadzorom nad objektom in interveniranje ob sproženem alarmu. Več o tem lahko najdete na spletni strani: http://www.varnost.si/.