Gre za velik dnevno-jedilni prostor. Kamin bi radi vgradili na vzhodni strani, kar pomeni, da bi dogradili dimnik. Okna zagotavljajo dovolj svetlobe. Prostor bi želeli opremiti »klasično«, torej v nekakšni mešanici britanskega stila s kakšnim starejšim kosom pohištva. Jedilna miza naj bi zadoščala za osem oseb. Nimamo televizije, temveč projektor, za kar je primerna katera koli stena, všeč pa so nam umirjene svetle naravne barve. Dobrodošlo bi bilo, ko bi v prostor umestili manjši delovni kotiček z računalnikom, če je to možno. Imamo precej knjig, zato so knjižne police nujne. Hvala za nasvet. Podgrajski

Odgovor: Vaš prostor, namenjen več dejavnostim, je prostoren in vanj sem lahko umestila vse želene elemente.

Delovno mizo oziroma površino lahko skrijete v omaro med vrati. Ta naj ima drsna vrata, za katerimi se lahko skrije celotna pisarna. Jedilna miza je lahko res velika, da bo dovolj prostora za številčno druščino. Kamin sem umestila ob vzhodno steno, tako kot ste predlagali, nasproti kamina pa lahko postavite dva dvoseda ali več enosedov.

Knjižno omaro lahko postavite med vrata in okno ob zahodni steni. Vsekakor vam svetujem, da izberete lahkotnejše pohištvo in stene ter sedežno garnituro v svetlih bež odtenkih. Menim, da je kolonialni angleški stil zelo masiven in s tem deluje težko. Če je vsa hiša že opremljena v tem stilu, pa bodite pazljivi pri številu kosov pohištva, saj bo prostor hitro prenatrpan.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.