Spomnimo, Team Jesenice je zasebni projekt vrha hokejske zveze in je mišljen kot pomoč hokeju na Jesenicah, ki je že drugo leto zapored utopljen v amaterizmu. Zelo pomemben podatek je, da Team Jesenice ni registriran kot klub ali društvo, prav tako ni niti član hokejske zveze, ampak deluje pod njenim okriljem kot vse reprezentančne selekcije. Njegov nastop v končnici državnega prvenstva je sporen, ker je v zadnji verziji pravilnika o tekmovanju izrecno zapisano, da se na razpis HZS za določen tekmovalni sistem prijavijo le klubi. Prav tako državni prvak Slovenije postane klub, ki zmaga v članski kategoriji. Kakršne koli druge razlage, v tem primeru okoli selekcije, pravilnik o tekmovanju ne omenja. Glede na 18. člen se pod vprašaj postavlja tudi pravni okvir nastopa Jesenic v ligi INL, saj pravilnik pravi, »da lahko v mednarodnih tekmovanjih s soglasjem HZS nastopajo klubi«.

Tako ob vsem zapisanem ni izključeno, da hokejska zveza že več mesecev krši lastna pravila, čeprav sekretar Dejan Kontrec zagotavlja, da je zadeva okoli Jesenic urejena. »Na HZS vse sklepe rešujemo pravno. Imamo pravnika (Igor Angelovski, op. p.), s katerim se posvetujemo in nato sprejmemo odločitve. Team Jesenice je kompromis, da smo lahko izpolnili zastavljeni cilj, da se bo v tej sezoni igral članski hokej v vseh dvoranah po državi. Ta odločitev je bila sprejeta predvsem v dobro slovenskega hokeja. Ne pozabite, da se je tudi v kakšni drugi razvitejši državi že zgodilo, da je reprezentančna selekcija nastopala v državni ligi. Hokejska zveza je društvo, Jesenice pa so ekipa hokejske zveze,« je hitel pojasnjevat Kontrec.

Ravno zaradi njegove zadnje misli ni nobenega dvoma, da hokejski zvezi ni uspelo zagotoviti kredibilnega tekmovanja, saj udeleženci niso v enakovrednem položaju. Ker je HZS enako Team Jesenice in obratno, gre v tem primeru za navzkrižje interesov, kar je tudi hud moralni problem vsega domačega hokeja. Namesto da bi se zveza distancirala od sodelujočih in zagotavljala pravično ligo, je z upravljanjem jeseniške selekcije postavila pod velik vprašaj regularnost državnega prvenstva. Izgovori funkcionarjev, da HZS poskuša s tem rešiti hokej na Jesenicah, niso najbolj posrečeni, saj naloga zveze vsekakor ni neposredno vodenje klubov in/ali tovrstnih selekcij. Nobene od teh možnosti ne omenja niti statut HZS, ki je najvišji pravni akt organizacije.

Hokejska zveza je povrhu pripravila skrajno nenavadno različico končnice državnega prvenstva, saj bo bodoči prvak odigral le štiri tekme. Zmagovalca polfinala se bosta podala v boj za domačo krono, potem ko bosta napredovala v seštevku dveh tekem na rezultat. Po enakem sistemu bo znan tudi prvak. Zanimivo, da je Bogdan Jakopič včeraj trdil, da se je tako igralo tudi lani, kar ne drži. Na tiskovni konferenci se je očitno zagovorilo tudi Kontrecu, ki je rekel, da si zaradi promocije hokeja »vsi želimo finala med Olimpijo in Jesenicami«, kar je neprimerna izjava za generalnega sekretarja. No, če bo do ljubljansko-jeseniškega finala res prišlo, pa se bo zgodil še en precedens – lovorika bo v vsakem primeru ostala v Ljubljani. Če bo prvak Olimpija, bo pokal romal v tivolsko pisarno v prvem nadstropju, če bodo slavile Jesenice, pa v nadstropje više, kjer so prostori hokejske zveze. Ker Kontrec zagotavlja, da je takšen način tekmovanja v tem trenutku najboljši možen, lahko govorimo o sprenevedanju organizatorjev najpomembnejšega domačega tekmovanja, ki je zaradi tovrstnih zapletov tarča vse večjega posmeha.