Predvidoma danes bo vlada vendarle »odprla« zakon o davku na nepremičnine in državnemu zboru poslala nekaj sprememb po nujnem postopku. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je včeraj napovedal, da bodo z novelo odpravili višjo davčno stopnjo za nerezidenčna stanovanja in podaljšali rok za urejanje podatkov v nepremičninskih evidencah do 30. aprila. Zaradi tega bo morala vlada po vsej verjetnosti spremeniti tudi druge roke, vendar je pod pritiskom krpanja proračunske luknje po naših informacijah odločena ves nepremičninski davek pobrati še to leto.

Plačilo na največ tri obroke?

To pomeni, da se bo najverjetneje zmanjšalo število obrokov, v katerih bodo davek lahko plačala podjetja (zdaj je zanje predvidenih do pet obrokov, odvisno od višine davka), spremembe pa lahko doletijo tudi posameznike. Po nekaterih informacijah naj bi koalicija razmišljala, da bi fizične osebe davek namesto v štirih plačale v največ dveh obrokih. Vladni svet za spremljanje izvajanja novega sistema obdavčitve nepremičnin pa je po besedah predsednika Darka Končana še pred koalicijskim vrhom ministrskemu zboru predlagal, naj obročna plačila tako za fizične kot za pravne osebe omeji na tri termine: 1. oktober, 1. november in 1. december.

Tudi svet je namreč poleg izenačitve (ne)rezidenčnih stanovanj podprl idejo o podaljšanju roka za ureditev podatkov v nepremičninskih evidencah. Davčne odločbe bi zato namesto 31. maja zavezanci dobili najkasneje 31. avgusta.

Poleg tega je svet ocenil, da novi informativni izračuni davka zaradi napovedanih sprememb niso potrebni. Kaže, da se je kljub nekaterim drugačnim napovedim tako odločila tudi vlada. Ker ocenjuje, da bo z izenačitvijo (ne)rezidenčnih stanovanj in zamrznitvijo posebne obdavčitve zemljišč za gradnjo stavb rešila večino težav z nepravilnimi in nepopolnimi evidencami – napačnih informativnih izračunov naj bi ostalo le še okoli pet odstotkov – novega pošiljanja obvestil po naših informacijah ne bo.

Nezadovoljni s Čuferjem

Po Končanovih besedah svet vladi tudi ni predlagal kakšnih posebnih sprememb pritožbenega postopka v nepremičninskem zakonu. Je pa davčni upravi priporočil, naj upošteva že veljavno določilo zakona o davčnem postopku in davčno izvršbo odloži, če bo obstajala verjetnost, da bo zavezanec s svojo pritožbo na davčno odmero uspel.

Sicer pa smo še izvedeli, da so tako ministri kot koalicijski partnerji zelo nezadovoljni z dogajanjem okoli nepremičninskega davka in s tem, kako je pristojni finančni minister Uroš Čufer doslej vodil projekt. Kljub temu alternative nepremičninskemu davku v tem trenutku vlada ne vidi, pričakuje pa tudi, da ustavno sodišče zakona o obdavčitvi ne bo v celoti razveljavilo. Kot je te dni ponovil predsednik sodišča Miroslav Mozetič, bodo ustavni sodniki svojo odločitev sprejeli še ta mesec in jo tudi javno razglasili. me, mk