Kakšno je stanje s poškodbo?

Operacija je uspela, saj noga ni skoraj nič zatečena. Ponoči me sicer boli, zato nič ne spim. Poškodovano nogo imam tudi ves čas dvignjeno, vseskozi jo hladim. Prve tri dni sem bil samo v ležečem položaju, zato me je bolelo tudi že vse ostalo.

Kdaj se boste prvič gibali?

V fitnesu sem začel trenirati v ponedeljek, saj nisem mogel samo ležati. Trening je trajal uro in pol, ko je noga malce bolj bolela, saj je vanjo prišlo več krvi. Kljub temu se je bilo treba začeti gibati, da telo ne počiva. Dobil sem dovoljenje od zdravnikov, da lahko grem v fitnes, a ne smem obremenjevati noge. Rehabilitacijo noge bom resno začel proti koncu tedna, ko mi ven vzamejo šive.

Boste takrat začeli obremenjevati tudi nogo?

Počasi bom začel stopati, a zelo počasi. Nihče namreč ne ve natančno, kako hitro se bo vse pozdravilo. Zdaj vse samo ugibamo. Kdaj bom lahko stopil, kdaj tekel, kdaj tekmoval, ali bom sploh še imel občutek v prstih…

Lahko vsaj približno ocenite, kdaj se boste vrnili?

Po občutku pričakujem, da bom v približno treh tednih začel igrati. Lahko se dogodi, da bom že po dveh tednih začel hoditi, a lahko tudi ne. Vse je odvisno od zdravljenja, ali bo še kaj zateklo… Trenutno je stanje zelo dobro. Na youtubu je sicer precej posnetkov tovrstnih operacij, zato sem bil kar malo zaskrbljen, ko sem videl, kakšne noge imajo ljudje po operacijah. Na srečo moja noga ni zatekla. Imel bom tudi zelo dobre fizioterapije, zato lahko pričakujemo precej hitro vrnitev.

Kako ste sploh odkrili poškodbo?

S podplatom sem imel težave že zadnjih pet ali šest let. Najprej sem čutil mravljince, zato sem se moral večkrat med tekmami sezuti in si popraviti nogavice. Pogosto me je noga zvečer bolela, zato poškodba ni prišla kar čez noč. Hujše bolečine sem začel čutiti konec lanskega leta, predvsem na zadnjem turnirju na Japonskem. Zadeva je takrat čez tri dni čudežno izginila, zdaj v Dubaju pa je bil živec toliko zadebeljen, da ni šlo več naprej. Pomagala ni nobena blokada več. Ko so živec vzeli ven, je bil tako velik, da so zdravniki rekli, da nikakor ne bi mogel nadaljevati brez operacije. Edino, kar bi lahko storil boljše, je, da bi šel prej na operacijo.

Kako je potekala operacija?

Nogo so mi odprli na vrhu. Potem so porezali tkivo, da so prišli do živca, ki so ga odrezali stran. Zdaj sem brez živca, zato dva prsta nista več oživčena in jih naj ne bi več čutil. To ni najboljše, a dober znak je, da imam še vedno nekaj občutka, če se kdo dotakne prstov.

Poškodba vas je doletela v nepravem času, saj ste bili v zelo dobri formi.

To je moja tretja bolj resna poškodba, a prvič je bil potreben operativen poseg. Vedno do zdaj sem lahko delal druge stvari, ali treniral z manj intenzivnosti, tukaj pa sem lahko na začetku samo ležal, s čimer zgubljam čas, formo in občutke. Najhuje je to, da sem pred tem dobro igral. Dobil sem samozavest, premagoval sem dobre igralce, a na tej poti me je ustavila poškodba. Kljub temu razmišljam pozitivno, saj tenisa ne bom pozabil igrati.

Kako gledate ne prihajajoči dvoboj v Davisovem pokalu? Znova se namreč obeta precej odpovedi.

Jaz sem svoje na to temo že večkrat povedal. Vedno sem bil pripravljen igrati za reprezentanco in tudi tokrat bi bil. Kljub vsemu obstaja majhna možnost, da bom, če drugih ne bo in bom približno nared, vseeno nastopil. Davisovega pokala namreč nisem povsem odpisal. Še toliko bolj, ker ima moje telo dobro razvito samozdravilno funkcijo. Mi je pa hudo, da se to dogaja. Škoda bi bilo, da bi zdaj vrgli stran vso delo, ki smo ga opravili v Kranju proti Portugalski. Ne razumem, da si igralci ne morejo vzeti tisti en teden časa za reprezentanco. Je pa res, da ima vsak svoje načrte in programe, zato jaz ne morem od njih zahtevati, da pridejo. Upam, da se bo kdo premislil in pomagal.