Danes se v organizaciji Cankarjevega doma in Slovenskega etnografskega muzeja obiskovalcem sedemnajstič zapored odpirajo vrata pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Glavni program se bo v prostorih omenjenih dveh ustanov zgostil do petka, spremljevalni program pa bo v Ljubljani in številnih slovenskih krajih trajal vse do sredine aprila. Projekt, ki je bil v začetku namenjen otrokom, je danes v glavnini osnovan za odrasle, še vedno pa ponuja tudi nekaj dogodkov za najmlajše. Sodelujoči pripovedovalci prihajajo z različnih vetrov in raznovrstnih kulturnih ozadij, med njimi so pisatelji, publicisti, komiki, igralci, družinski terapevti, filozofi, glasbeniki, raziskovalci in – umetniki.

Od ljudskih pripovedi do razmišljanja o pravljicah

Na uvodnem dogodku S pravljico okrog sveta bo osem pripovedovalcev iz različnih držav, od Afganistana do Argentine, na odru oživilo sebi ljube pripovedi iz svojih prvih domovin, v nadaljevanju nocojšnjega večera pa bo obiskovalce skozi Tisoč in eno noč v Kairu popeljala izjemna egiptovska pripovedovalka Chirine El Ansary. Ta od leta 1993 raziskuje zgodbe iz Tisoč in ene noči ter veliko pozornosti posveča telesnemu izražanju, saj jo zanima, kako se prepletajo besede in gibi, da bi vzpostavili čim bolj živo občutenje, predstavo in čustva.

Jutri bodo lahko otroci in mladi po srcu med drugim prisluhnili slovenskim pripovedkam iz knjige Za devetimi gorami, ki jih bo skupaj z glasbenikoma Boštjanom Gombačem in Janezom Dovčem predstavila pesnica in pisateljica ter avtorica omenjene knjige Anja Štefan, odrasli pa se bodo dobri dve uri kasneje lahko nasmejali drobnim, duhovitim zgodbam, ki jih bodo v nastopu Vic na vic pripovedovali Jiři Bezlaj, Slavko Krušnik, Iča Putrih in Drago Mislej - Mef. Glavni programski sklop se bo v petek končal s pripovednim razmišljanjem o pravljicah Pravljice in današnji čas ter z večernim dogodkom Pobrano na kup, na katerem se bodo kot pripovedovalci predstavili pisatelj Tone Partljič, igralec Andrej Rozman - Roza, komik in glasbenik Boštjan Gorenc - Pižama in drugi.

Negovanje izročila in sposobnosti

»Festival je vedno do določene mere presenečenje, tako za poslušalce kot za nas organizatorke,« zatrjuje koordinatorka in vodja programa, pesnica, pisateljica in pravljičarka Anja Štefan. »Dogodki niso vnaprej pripravljeni, nastajajo na licu mesta in sproti se pokaže, kako dobro smo izbirale pripovedovalce. Vedno želimo privabiti zanimivo druščino ljudi, ki bi ljudi čim bolj pritegnili v svoje zgodbe.«

Poleg glavnega programa pripovedovalski festival bogati še pester spremljevalni program, ki se je z lanskim letom razširil v različne kraje po Sloveniji. Ta tudi letos vključuje številne dogodke, od pripovedovalskih večerov in predvajanja animiranih filmov do prireditev, pravljičnih uric, okroglih miz ter drugih dogodkov. »Festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov ter hkrati želi pripomoči k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes,« so zapisali organizatorji. Festival zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce, ki so po kulturnem ozadju in starosti izrazito pisana druščina, ter spodbuja živo in raznovrstno pripovedovanje – tudi v lokalnih okoljih, ob različnih priložnostih in v različnih ustanovah, od muzejev do krajinskih parkov. Program poleg Anje Štefan oblikujeta, vodita in koordinirata še urednica otroškega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga Irena Matko Lukan ter urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga Alenka Veler.