Novopečena ministrica Alenka Trop Skaza kot strokovnjakinja za javno zdravje brez težav našteje, kakšne bolezni pestijo slovenske bolnike. Natančno povzema tudi podatke, koliko denarja je zdravstvo v zadnjih letih izgubilo, koliko ga kje manjka in koliko denarja se nabere v kateri vreči. To pa je za zdaj tudi vse. Ob pričakovani napovedi ukinjanja sedanjega dopolnilnega zavarovanja niso načrti nič kaj bolj razdelani kot pred enim mesecem, ko se je kot ministrska kandidatka predstavljala v državnem zboru. Katera zdravljenja in preglede bo bolnikom obvezno zavarovanje v kombinaciji z novo dajatvijo krilo v celoti, kaj pa le delno oziroma prek povračil, ni znano. Trop-Skazova sicer zatrjuje, da v vladni koaliciji njene načrte podpirajo, a dokler ne bodo na mizi konkretni predlogi, to pomeni bore malo. Če želi v svojem mandatu poskrbeti vsaj za nekaj smiselnih organizacijskih sprememb, se bo morala vodenja resorja lotiti precej odločneje in z jasnejšimi prioritetami.

Tudi ukrepov, ki bi zajezili daljšanje čakalnih dob, ministrica ob prvem javnem nastopu v vladnih prostorih še ni zmogla našteti. Do neke mere je to sicer razumljivo, saj so čakalne dobe rezultat zmanjševanja prihodkov bolnišnic, v vladi pa resnih pogovorov o kratkoročnih finančnih ukrepih v zadnjem času očitno niso imeli. V obdobju, ko so znova v zraku tudi ustavitve dobav in izvršbe ob naraščajočih dolgovih bolnišnic, za to ni opravičila. Z ministrico, ki se politike še uči, je vladnim strankam uspelo odložiti ne le odločitve o prihodnosti zdravstva, ampak celo razmislek o skrb zbujajoči sedanjosti.

Ob medlih načrtih o reševanju bolnišnic pred finančnim kolapsom pa je nova ekipa dokaj hitro sprejela odločitev o začetku sanacije Onkološkega inštituta. Po mesecih skrivnostnega premlevanja, ali je pogodba s Kovinarjem Kočevje sprejemljiva, so sklenili, da se s sumi korupcije in dvomi o napihnjeni ceni ne bodo več ukvarjali. Odločitev je tvegana, opozorila, da pogodba vodi v nove težave, pa se kar vrstijo. Če se bodo dvomi, zaradi katerih so na Onkološkem inštitutu pogodbo predali specializiranemu državnemu tožilstvu, izkazali za utemeljene, bo za slabe odločitve odgovorno ravno ministrstvo kot investitor. Trop-Skazova je zeleno luč za začetek del oznanila kot veselo novico, a izkušnje njenih predhodnikov ob gradnji Onkološkega inštituta in drugih preplačanih, a hkrati slabo zgrajenih stavbah kar kličejo po previdnosti. Navdušeni začetki so se največkrat izkazali za začetek dolgega glavobola.