Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes in direktor Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Bojan Jelen sta podpisala dogovor o prezaposlovanju presežnih rudarjev, ki bodo na nova delovna mesta lahko odšli že prihodnji teden.

»Trenutno imamo potrebo po vsaj 50 delavcih. Do konca tedna se bomo dogovorili o formalnih oblikah sodelovanja, takrat bo znano tudi končno število delavcev,« je povedal Mes in dodal, da je odvisno tudi od pogovorov s posamezniki glede same logistike. Delovna mesta namreč niso le v delavnici v ljubljanskih Mostah, temveč tudi na Štajerskem in Primorskem, kjer potrebujejo delavce na področju gradbeništva. »Do zdaj smo jih najemali pri agencijah, ki jih pripeljejo iz tujine, tako da nam je v interesu pridobiti delavce iz RTH,« je še dejal Mes, ki ocenjuje, da bi v prihodnje lahko v SŽ najeli oziroma prezaposlili tudi do 80 zasavskih knapov.

Skupaj z Mesom je v Hrastnik med rudarje vnovič prišla tudi predsednica vlade Alenka Bratušek, ki se je ponovno usedla za pogajalsko mizo stavkovnega odbora RTH. »Vseh problemov v nekaj dneh nismo rešili. Pogovarjali smo se, kako bodo stvari tekle naprej, predvsem kar zadeva prezaposlovanje delavcev, prodajo premoženja in upokojevanje,« je po sestanku z njimi dejala Bratuškova, ki pričakuje, da bodo še več rešitev za zasavske knape in druge zaposlene v RTH našli do konca meseca. »Žal mi je, da je stvar prišla tako daleč. Očitno v preteklosti vse stvari niso bile narejene, kot bi morale biti. Da so v jami zahtevali, kar jim pripada, je daleč od tega, kar je prav,« je povedala Bratuškova in napovedala tudi ugotavljanje odgovornosti za to, da se je namesto upravljalcev državnega premoženja – lastnik RTH je Slovenska odškodninska družba – s problemi rudarjev ukvarjala sama.slo