"Zahvaljujem se športnikom za sodelovanje in predvsem za to, da so skoraj ves februar razveseljevali Slovenijo s svojimi dosežki. Osvojili so osem medalj, dosegli 24 uvrstitev med petnajsterico, kar je izjemen dosežek. Vsi so se trudili po najboljših močeh. Zaradi uspešnih nastopov hokejistov, ki so imeli resnično veliko srce, so Rusi videli, da smo velesila. Žal so se igre začele s poškodbami, potem pa se je zgodil veliki petek, ko je Peter Prevc osvojil bronasto medaljo. Potem so vsi videli, da se da priti visoko. Obenem so se športniki med seboj bodrili, začeli so hokejisti, ekipni duh pa se je potem prinesel tudi na druge športnice in športnike," je med drugim omenila Petra Majdič, vodja slovenske olimpijske reprezentance in najboljša slovenska smučarska tekačica vseh časov.

"Šele ko sem se vrnil v domovino, sem videl, kako pozitivno vzdušje je sprožila uspešna olimpijska odprava. V slovenskem narodu je iskrena želja, da krenemo po poti uspehov in šport je pokazal pot, tudi z izjemnim ekipnih duhom. Vrhunski rezultati so zrasli iz majhne osnove in tudi z majhnimi finančnimi vložki. Mislim, da bi se morali v naši družbi iz tega kaj naučiti. Bo pa te uspehe izjemno težko ponoviti. Slovenija bi morala športu ponuditi bistveno več sistemske podpore, da bi ostali konkurenčni v mednarodnem merilu," je ocenil Janez Kocijančič, predsednik OKS.

Debata tudi o zakonu o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov

V začetku aprila bo OKS pripravil razpravo o predlogu zakona o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, ki je bil v pristojnem odboru državnega zbora 11. marca preložen na eno naslednjih sej. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ga namerava zakon pripraviti do septembra, v proces pa bodo vključene tudi panožne športne zveze in društva. Na seji IO so sprejeli tudi nivo sistematizacijo delovnih mest v OKS. Za akcijo čezmejnega sodelovanja Slovenija - Avstrija, ekipna olimpijada, so pridobili 306.000 evrov, številni dogodki ob obeh straneh meje pa se bodo začeli 1. aprila.

Na seji podelili priznanja in diplome

Na začetku seje so podelili priznanja in diplome Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) udeležencem usposabljanja o športnem managmentu. Miroslav Cerar, predsednik Slovenske olimpijske akademije, pa je prejel 7000 evrov, ki so se nabrali 3. februarja ob dnevu ob dnevu slovenskega hokeja v ljubljanski dvorani Tivoli. Tekma med aktualno reprezentanco Slovenije in tisto, ki je - takrat še v jugoslovanskih dresih - igrala na do letos zadnjem olimpijskem nastopu v Sarajevu 1984, je bila osrednji dogodek večera. Zbrani izkupiček bo namenjen za socialno ogrožene olimpijce.