Smrtonosni pajki v bananah

Britanska družina je morala zapustiti dom, ko so iz šopa banan začeli gomazeti pajki. Banane so kupili v bližnji trgovini, ko pa so jih prinesli domov, so iz banan začeli prihajati majhni pajki. »Bilo je kot v grozljivki,« je novinarjem povedala 31-letna mati dveh otrok. Na stotine pajkov je v hipu zlezlo v vse luknje v stanovanju. Nemudoma so poklicali iztrebljevalce, ki so družino takoj izselili. Izkazalo se je namreč, da so po stanovanju gomazeli najbolj smrtonosni pajki na svetu, brazilski potujoči pajki, katerih strup je 30-krat močnejši kot kobrin in lahko usmrti tudi človeka. Za zdaj še ni znano, kako so potujoči pajki z bananami pripotovali v Veliko Britanijo.

Najboljši kuharji na križarjenju

Tudi v Sloveniji so kuharski mojstri postali zvezdniki. Celo tako veliki, da jih vabijo na ekskluzivna križarjenja. Recimo za prvomajske praznike si lahko privoščite osemdnevno križarjenje z ladjo Preziosa od Benetk do Istanbula, na katerem vam bodo kuhali trije vrhunski kuharji, ki so postali zvezdniki zavoljo resničnostnega šova. Bine Volčič, Igor Jagodic in Uroš Štefelin bodo goste križarjenja razvajali s hrano, jedilniki še niso znani, obljubljajo pa vrhunsko hrano. Za dodatek bo poskrbel še Vlado Kreslin (na fotografiji) s koncertom. Vprašanje je, kdo je ta trenutek večja zvezda.

Festival avtohtonih vinskih vrst

V Šempasu pri Novi Gorici bo konec marca dvodnevni 8. festival vina. Na njem vsako leto več deset vinarjev iz regije in zamejstva predstavlja avtohtone vinske sorte. Obiskovalcem bodo na voljo vodene degustacije, poznavalcem pa strokovne delavnice. Poleg vina bodo za okušanje na voljo tudi oljčna olja. Organizirali bodo tudi degustacijo oljčnih olj iz vsega Sredozemlja, na predavanjih pa bodo razložili, kako izbrati dobro oljčno olje. K vinu bodo postregli značilne goriške jedi. Festival bo v nedeljo, 30. marca, in ponedeljek, 31. marca.

Skandinavija je nova gurmanska meka

Te dni so izdali nov Michelinov vodnik po evropskih prestolnicah, gurmansko biblijo za vrhunske restavracije. Slovenci seveda nismo dobili nobene zvezdice, zato pa so nove zvezde evropske kulinarike Skandinavci. Samo v Koebenhavnu, ki slovi po dolgo časa najboljši restavraciji na svetu Nomi, so prestižne zvezdice dobile tri nove restavracije. Dve restavraciji s po eno zvezdico so prvič dobili tudi Finci, tri pa Švedi. Restavracijo z dvema zvezdicama imajo prvič tudi Norvežani.

Enega črva za večerjo, prosim!

Znameniti Klub raziskovalcev oziroma Explorers Club je v newyorškem hotelu Waldorf Astoria pripravil že 110. večerjo, na kateri so postregli z nenavadnimi jedmi. Gre za ekskluziven klub posameznikov, ki podirajo meje mogočega, denimo Felix Baumgartner, ki je skočil z roba vesolja, ali pa fizik Stephen Hawking.

Kuhar Gene Rurka je na tokratni večerji pripravil eksotične jedi, kot so mravlje, pajki, meduze, črvi, aligatorji...

S tem so želeli opozoriti, da bo treba jedilnike razširiti, saj hrane na svetu primanjkuje.