Kot je na današnjem dogodku v Ljubljani povedala Marijana Prpić iz družbe Google Adriatic, sprememb za obiskovalce z izjemo novih oglasov ne bo, manjša novost je le ta, da je portal dosegljiv tudi na spletnem naslovu s slovensko končnico youtube.si.

Spremembe pa bodo zanimive za oglaševalce. Ti bodo odslej lahko poleg besedilnih oglasov zakupili tudi video oglase, ki se uporabniku predvajajo pred izbranim posnetkom.

Cene za predvajani oglas se bodo v začetku gibale med dvema in tremi centi. Ta cena velja za vse države nekdanje Jugoslavije in je okoli trikrat nižja od cen za predvajani oglas v Nemčiji, je pojasnil Daniel Pietrowski iz družbe Google.

Youtube v uporablja 74 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta

Na dogodku so predstavili tudi podrobnosti nedavne raziskave slovenskih uporabnikov portala Youtube. Kot je povedala Prpićeva, Youtube v Sloveniji uporablja okoli 74 odstotkov spletnih uporabnikov oziroma 57 odstotkov prebivalcev, največ v starostni skupini 16 do 20 let.

Med zanimivostmi raziskave je izpostavila tudi ugotovitev, da slovenski obiskovalci portala izstopajo po gledanju vsebin iz kategorije naredi sam, v starostni skupini med 20 in 30 let pa je opazen trend zanimanja za kuharske nasvete.

Spletni portal Youtube, na katerega uporabniki vsako minuto naložijo več kot 100 ur videoposnetkov, levji delež prihodkov ustvarja z oglasi. Po oceni analitske hiše Emarketer je Youtube z oglasi lani zaslužil okoli 5,6 milijarde dolarjev.

Ameriški Google je portal Youtube kupil leta 2006, in sicer za 1,65 milijarde dolarjev.