V slovenski ekipi je v letošnjem letu precej novosti. Poleg novega ekipnega plezalnega centra na Verdu pri Vrhniki, ki je ena izmed izjemno pomembnih pridobitev, je v letošnjem letu še nekaj drugih sprememb. Simonu Margonu in Romanu Krajniku se bo letos kot trenerka pridružila Katja Vidmar, nekdaj vrhunska tekmovalka, sicer starejša sestra tekmovalno uspešnejše Maje Vidmar.

Prišlo pa je tudi do spremembe na selektorskem položaju. Selektor ekipe je z letošnjim letom postal Krajnik, ki je na tem mestu zamenjal Margona, ki še ostaja v ekipi v vlogi trenerja za balvane in postavljavca smeri.

»V spomladanskem delu smo v primerjavi z enakim obdobjem lani poizkusili spremeniti koncept treningov na podlagi analiz lanskega dela. Predvsem smo zmanjšali skupine in sistematično spremenili program treningov. Tako moška kot ženska ekipa sta nekoliko pomlajeni, pojavlja se nekaj novih imen, ki bi v letu ali dveh lahko dosegali vidne rezultate v članski konkurenci. Letos bomo pri prihajajočih mladincih poizkušali predvsem postaviti čim bolj trdne temelje za naslednjo sezono, pri naših najboljših članih in članicah pa se bomo predvsem posvečali piljenju najšibkejših točk posameznikov,« je nekaj novosti predstavil Margon.

Na tekmovalnem koledarju je 15 prizorišč svetovnega pokala v balvanih in v težavnosti. Zaradi finančnih težav na sporedu ni tekmovanja v balvanih v Logu pri Dragomeru, zato pa trdno ostaja na koledarju novembrsko vrhunsko tekmovanje v težavnosti Kranju, ki je tudi sklepno dejanje sezone.

Najdražja sezona v zgodovini

»Žal bo letos ena najdražjih, če ne najdražja sezona v zgodovini. Več kot polovica tekem se nahaja izven Evrope, svetovni prvenstvi v balvanih in težavnosti sta ločeni, zato bomo morali še posebej omejiti število potnikov na posamezno tekmo. Po nekaj letih letos žal celo razmišljamo, da na kakšno tekmo svetovnega pokala ne bi potoval nihče od tekmovalcev. Pod vprašanjem sta predvsem balvanski tekmi v ZDA in Kanadi. Težko bomo govorili o kakšnem 'trdnem okostju' ekipe oziroma stalnih članih. Čeprav na balvanskih treningih izstopata le Mina Markovič in Jernej Kruder, je v ozadju stanje precej izenačeno in zna se zgoditi, da se bodo imena na startnih listah med sezono spreminjala,« dodaja Margon.

»Vzdušje je v ekipi odlično in nam ga zavida marsikatera reprezentanca. Tako na tekmah kot na treningih in potovanjih se z vsemi res dobro razumemo. Trenutno tudi na srečo nimamo večjih težav s poškodbami. Letos ekipno zaradi finančne situacije zagotovo ne bomo morali konkurirati najboljšim, saj bo na večino tekem potovalo manj tekmovalcev, kot se jih upošteva pri izračunu ekipnega rezultata. Kljub temu pa se bomo trudili na čim več tekmah poseči po stopničkah,« je kljub skrbem, povezanim s finančnim potekom sezone, zadovoljen Margon.

»Večino treningov do začetka sezone bomo izvedli na Verdu ter se trudili čim bolj varčevati pri stroških. Za nadaljevanje sezone v teh dneh z Romanom pripravljava bolj natančen plan za trening vzdržljivosti, ki bodo vključevali tudi nekaj tedenskih priprav v Švici in v Avstriji, mogoče za spremembo občasno tudi kak trening v naravnih plezališčih, večino treningov pa bomo poizkušali vseeno opraviti na domačih plezalnih stenah,« je sklenil Margon.