Minister za notranje zadeve Gregor Virant v povezavi s poceni letalskimi vozovnicami, ki jih je mimo vseh pravilnikov Adrie Airways kupoval med letoma 2008 in 2011, vnovič ni govoril resnice.

Še v nedeljo pozno zvečer nam je Virant zatrdil, da »je komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) natančno pojasnil vsa dejstva v zvezi z nakupi vozovnic«. A že včeraj se je izkazalo, da Virantove navedbe ne držijo. Potem ko smo v Dnevniku objavili vsebino elektronskih sporočil, ki razkrivajo, da se je Virant o nakupu poceni vozovnic, ki jih ni bilo mogoče kupiti v redni prodaji, v letih 2010 in 2011 osebno dogovarjal s takratnim komercialnim direktorjem Adrie Tomažem Kostanjškom, so iz KPK sporočili, da teh dokumentov nimajo. To pomeni, da v komisiji za stike med Virantom in visokim uslužbencem Adrie očitno sploh niso vedeli. Spomnimo, KPK je aktualnega notranjega ministra v zadevi Poceni letalske vozovnice »oprala« vseh očitkov prav na podlagi argumenta, da se zanje osebno ni dogovarjal, saj da je to počela njegova soproga Nana Brejc Virant.

Virant: Menda ne mislite, da sem KPK kaj zamolčal?

Na Viranta smo že v nedeljo naslovili več vprašanj. Med drugim tudi, ali je osebne dogovore s Kostanjškom, ki je uradno odobril več kot dvajset spornih vozovnic, s katerimi so Virant ali člani njegove družine leteli v Pariz, Frankfurt, Bruselj, Sarajevo ali Skopje, razkril KPK. Prejeli smo naslednji odgovor: »Seveda sem komisiji natančno pojasnil vsa dejstva v zvezi z nakupi vozovnic. Tudi tista, ki se nanašajo na gospoda Kostanjška. Menda ne mislite, da sem komisiji govoril neresnico ali kaj zamolčal?«

A očitno je Virant naredil prav to. V KPK, ki jo vodi Goran Klemenčič, so včeraj potrdili, da so za dopisovanje med Virantom in Kostanjškom izvedeli iz medijev, torej iz Dnevnika. Hkrati so priznali, da bi lahko bila vsebina teh sporočil »pomembna za odločitev komisije v tej zadevi z vidika določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije«. To odpira nova vprašanja o temeljitosti in vsebini samega postopka, ki ga je KPK vodila skoraj leto dni. Za to, da komisija ni vedela za ključni dokazni material o Virantovih dogovorih, sta možni le dve razlagi: ali da ga Virant ni priložil k dokumentom, ki jih je komisiji predložil na njen poziv, ali pa ga KPK od Viranta sploh ni zahtevala. KPK namreč v poročilu, ki ga je v delni obliki objavila v petek, ni zajela večine spornih vozovnic. Naključno ali ne, med njimi manjkajo tudi tiste, ki jih je Virant dokazano urejal osebno.

Skrivnost »sošolke zakoncev Virant«

Mimogrede, v sporočilih, ki smo jih videli v uredništvu Dnevnika, ni sledu o osebi M. B., »skupni sošolki zakoncev Virant«, ki je imela po ugotovitvah KPK ključno vlogo pri urejanju vozovnic, za katere naj bi posredovala pri Kostanjšku. To niti ne preseneča. Že ton in vsebina sporočil razkrivata, da sta bila Virant in Kostanjšek, s katerim komisija ni opravila pogovora, saj da se vabilu ni odzval (Kostanjšek trdi, da ga KPK nikoli ni vabila osebno), v rednih stikih. Tako Virant Kostanjška naslavlja z »dragi Tomaž«, v enem sporočilu pa mu je napisal tudi, da »ga bo še poklical«.

V KPK dodatnih pojasnil včeraj niso dajali. Poudarili so, da »se bo lahko komisija po preučitvi teh sporočil, najverjetneje v novi sestavi, odločila za morebitno obnovo postopka«. Dodali so, da so v povezavi z Virantom morebitno korupcijo, nasprotje interesov ali nedovoljeno prejemanje daril seveda preverjali za obdobje, ko je imel Virant status javnega funkcionarja, torej ko je opravljal funkcijo ministra oziroma predsednika državnega zbora. »Ko Virant ni bil funkcionar, komisija njegovih ravnanj z vidika institutov, ki jih navedena predpisa vežeta na status funkcionarja oziroma uradne osebe, ni mogla presojati,« so zapisali v komisiji. Ta se hkrati strinja, da »je z vidika interesa javnosti na mestu, da se postavi tudi vprašanje delovanja v tem obdobju, če gre za izpostavljenega (prejšnjega in kasnejšega) političnega funkcionarja«.

Dnevnikovo razkritje zatreslo koalicijo

Včerajšnje Dnevnikovo razkritje je močno odmevalo tudi na domačem političnem prizorišču. Medtem ko predsednica vlade Alenka Bratušek za pojasnila včeraj ni bila dosegljiva, je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han dejal, da »je Virant dolžan spoštovati visoke moralno-etične standarde in se po njih ravnati«. »Minister, ki svojo politično zgodbo gradi ravno na visokih etično-moralnih standardih, jih je dolžan v prvi vrsti spoštovati ter se po njih ravnati tudi sam. Verjamem, da bo Virant ravnal v skladu s temi standardi, če navedbe Dnevnika držijo,« je poudaril Han. Podobno meni tudi prvak DeSUS Karl Erjavec: »Virant bo moral v primeru, da navedbe Dnevnika držijo, sam razmisliti, kaj bo storil.« Po njegovem bodo vozovnice tudi predmet razprave v državnem zboru ob glasovanju o interpelaciji, ki sta jo februarja zoper Viranta vložila SDS in nepovezani poslanec Ivan Vogrin, nekoč član DL. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je Virantovo izjavo, da za popuste ni vedel, ker da je vozovnice pri Adrii Airways urejala njegova soproga, označil za neresno.

Nekoliko drugače meni predsednik SD Igor Lukšič: »V Virantovem primeru je pomembno dejstvo, ali je šlo za zlorabo politične moči. Če je šlo za zlorabo položaja, je lahko že en evro problem. Čim nekdo izkorišča zveze, da si olajša zadeve, gre za malo izkrivljen karakter. Še bolj problematično je, če to počne s političnega položaja. Gre za izkoriščanje privilegijev, ki si ga človek z visoko stopnjo kredibilnosti ne bi smel privoščiti.« K odstopu pa so Viranta včeraj pozvali v SDS in NSi.