Zato je prav, da ji pomagamo in jo opremimo z nekaj praktičnimi napotki za primer, da se denimo mariborskemu županu Fištravcu malo »ftrga« in sklene posnemati neke druge lokalne skupnosti po svetu ter pripravi referendum o odcepitvi in potem pridružitvi Maribora. Znotraj te domovine mu živeti pač ni. Najlažje je dati navodila za odločanje izhajajoč iz konkretnega primera in skozi anketo z enajstimi vprašanji. Poglejmo primer Krima. Ker je najbolj svež in so se tam na referendumu odločali na podlagi naslednjih vprašanj.

1. Ali želite živeti v državi, v kateri bodo vsi upokojenci imeli višje pokojnine kot doslej?

2. Vas morda mika življenje v državi, v kateri bodo vsi javni uslužbenci imeli višje plače kot danes?

3. Vam je morebiti všeč država, ki je pripravila zimske olimpijske igre v subtropskem pasu, zanje porabila 50 milijard dolarjev, od katerih je polovica šla v zasebne žepe, tisoče ljudem pa so podrli hiše, da so zgradili avtoceste in hotele, ki bodo bolj ali manj prazni?

4. Ali bi bili radi državljan države, katere predsednik se gol do pasu spopada s sibirskim tigrom?

5. Ali si želite živeti v veliki in močni državi, v kateri so istospolno usmerjeni veseli, da so jim sploh dovolili dihati zrak okoli sebe, seveda pod pogojem, da nikjer, nikoli, nikomur ne pokažejo svoje spolne usmerjenosti?

6. Morda vas mika živeti v državi, v kateri 50 odstotkov ljudi še vedno misli, da je bil Stalin car in džek, 48 odstotkov pa, da je to sedanji predsednik?

7. Je morda država vaših sanj tista država, ki svoje nasprotnike lovi po vsem svetu in jih zastruplja s plutonijem, če se jih že s cepinom ne more znebiti?

8. Morda vas navdušuje živeti v državi, ki od nekdaj z vsemi sredstvi brani svoje dvorišče in interese svojih državljanov tudi na Kubi, Češkem, Madžarskem, v Nemčiji, Afganistanu, Gruziji, Čečeniji, na Arktiki, v vesolju?

9. Je država vaših sanj tista, v kateri popolnoma osamelega, 75 let starega protestnika s plakatom »Stop vojni v Ukrajini« na ulici kaznujejo z 200 udarci na kraju zločina in je še vedno vesel, da mu s pendreki niso prešteli vseh miroljubnih osteoporoznih kosti?

10. Ali si že od vrtca želite živeti v državi, v kateri pobijajo novinarje kot po tekočem traku in morilcev nikoli ne najdejo?

11. Je za vas sanjska država tista, v kateri je najpogostejši povzročitelj smrti – vodka?

Če anketiranec, še bolje pa njegova cela družina oziroma soseska na vsa ta vprašanja odgovori z da, potem je čas za referendum, na katerem se bodo ljudje svobodno, brez pritiskov, političnih ali vojaških, odločili, da svojo hišo z ohišnico, občino, okraj ali pokrajino, Štajersko denimo, pridružijo novi domovini – Rusiji. Vprašalnik bi lahko pripravila skupaj zunanjepolitična odbora slovenskega parlamenta in ruske dume, saj bi samo v tem primeru mladi generacij lahko ponudili referendumsko anketo z vsemi relevantnimi vprašanji. Podobno anketo bi lahko pripravili tudi o drugih državah, pa naj se ljudstvo svobodno in z znanjem podkovano odloča o tem, kateri državi bi se z radostjo pridružilo.