Slovenija se bo morala na azijski celini najprej privaditi na časovno razliko, povrhu pa reprezentanca na turnirju ne bo nastopila v popolni postavi. Sprva je kazalo, da bodo izostali številni pomembni igralci, ki so v zadnjih letih sestavljali ogrodje moštva, a zdaj je celotna slika vendarle bolj spodbudna. »Normalno je, da vsem fantom želim odlične sezone v klubih, vendar zdaj vidimo, da je nekaj igralcev že sklenilo nastope. Ravno zaradi tega smo pohiteli s prvim zborom, čeprav je bil prvotni načrt nekoliko drugačen. Problem bi nastal, če bi igralci predolgo časa ostali brez tekmovalnega ritma. Zdaj jim je treba omogočiti optimalen trenažni proces,« je povedal selektor Matjaž Kopitar, ki je imel včeraj na voljo vratarja Andreja Hočevarja, branilca Luko Tošiča in napadalca Anžeta Kuralta.

Razumljivo pa bo izbrana vrsta iz dneva v dan v bolj popolni postavi. Danes se bosta treningom v Podmežakli denimo priključila brata Rodman, ki sta že pred časom končala sezono v Nemčiji in na Švedskem, ostali bodo prišli v nadaljevanju. Nekateri (na primer Jan Muršak) imajo še vedno klubske aktivnosti, kot so sestanki ali obveznosti do sponzorjev, zato mora Kopitar počakati, da se vrnejo v domovino. Kot je dejal, se bo uradni del priprav začel v začetku aprila (prizorišče bo določeno naknadno, lani je bil Maribor), do takrat pa bodo kandidati za nastop v Južni Koreji vadili na Jesenicah. »Kot sem že večkrat povedal, imamo pri nas nekatere stvari, na katere ne moreš vplivati. Lahko predvidevaš ali ugibaš, kdaj bo kakšen igralec prišel, a vedno te lahko kakšen izid preseneti čez noč. Vsekakor pa pričakujem, da bo čez dva tedna naša vizija mnogo bolj jasna kot danes,« je še dejal selektor, ki bo formo reprezentantov preizkusil na aprilskih pripravljalnih tekmah na Dunaju in v Budimpešti: »Druge izbire ni bilo, saj so tudi naši primerljivi tekmeci še v nepopolnih postavah.«

Ker se bliža junijska volilna skupščina hokejske zveze, v zakulisju že krožijo številna predvidevanja, v kakšni postavi bo delovala pisarna HZS v naslednjem štiriletnem obdobju. Predsednik Matjaž Rakovec je bil v zadnjem intervjuju za naš časopis jasen, ko je rekel, da bi v primeru nove izvolitve tudi Matjaž Kopitar podaljšal pogodbo s hokejsko zvezo. »Res je, da smo se že pogovarjali na to temo, a zdaj je moja prioriteta kajpak prvenstvo v Južni Koreji. Šele potem bomo dorekli vse podrobnosti. Odločitve, ali bom ostal selektor tudi v naslednjem obdobju, še nisem sprejel. Že takoj po vrnitvi iz Sočija sem vedel, da bo zelo hitro prišel južnokorejski izziv. Morda se komu zdi samoumevno, da se bo Slovenija brez težav uvrstila med elito, vendar jaz se zavedam, da bo zelo težko,« je še pristavil.

V času predpriprav na Jesenicah pa bodo na domači sceni izvedli neatraktivno državno prvenstvo. Za danes je hokejska zveza sklicala tiskovno konferenco, pojutrišnjem pa se začenja polfinale. Para sta: Triglav – Olimpija in Slavija – Jesenice.