Nikoli izpeta problematika odlaganja »nevarnih odpadkov« v sklopu sanacije Termitovih peskokopov si znova utira pot na seje moravškega občinskega sveta. Župan Martin Rebolj ugotavlja, da se problematika stopnjuje vsako volilno leto, in dodaja, da naj bi po trditvah opozicijskih svetnikov občani znova opažali, da se v Termit vozi vse mogoče, in da mnogi dvomijo o ustreznosti mineralnega produkta predelane žlindre, ki ga z Jesenic za zdaj vozijo in uporabljajo izključno v občini Moravče. V družbi Termit ga mešajo z glino, ki nastaja kot stranski produkt v njihovi proizvodnji.

Da pa bi tokrat v občini, kjer so pred sedmimi leti občani na referendumu izglasovali prepoved odlaganja industrijskih odpadkov in umetno pripravljene zemljine, pravočasno opravili z natolcevanji, je župan v sodelovanju s Termitom svetnikom ponudil možnost, da si sami ogledajo predelavo žlindre in dovoljenja ter vodilne v Harscu, kjer predelujejo žlindro, sami povprašajo o vsem, kar jih še zanima. »Da bodo znali iz prve roke odgovoriti na vsa vprašanja in dvome občanov,« je pojasnil župan in dodal, da opozicijski svetniki ponujene možnosti žal niso izkoristili.

Tako jih niso dosegla niti pojasnila Antona Serianza, direktorja družbe Termit, ki kot edino večje podjetje v občini reže kruh več kot sto občanom. Serianz poudarja, da si v izvozno usmerjeni družbi, kjer bi radi postali vodilni evropski proizvajalec naravnih in sintetičnih nekovinskih materialov za livarstvo, ne morejo privoščiti niti sence dvoma o strokovnosti in okoljski ozaveščenosti. Zato so inšpektorji, ki jih še vedno pogosto obiskujejo, vedno dobrodošli. Izvažajo pa zlasti v Italijo, Avstrijo, Nemčijo in vzhodnejše države. Izvoz jim omogočajo kakovostni kremenčevi peski in proizvodnja oplaščenih peskov, ki jo nadgrajujejo že skoraj pol stoletja. Iz njih izdelujejo tudi jedra in maske za potrebe v livarstvu, peski pa imajo široke možnosti uporabe tudi v gradbeništvu, pri izdelavi premazov, uporabljajo pa jih tudi za urejanje športnih igrišč.

Tudi za urejanje novega športnega parka v Moravčah bodo, kot si že prizadeva župan, morda prav tako uporabili mineralne produkte žlindre, za kar v Harscu že imajo vse potrebne analize in dovoljenja in bodo material v kratkem preizkusili na podobnem športnem projektu v sosednji občini. Župan Rebolj še pravi, da bi lahko material, ki buri duhove zgolj zaradi nepoznavanja, uporabili tudi za ureditev parkirišča pri pokopališču in obvoznico, ko jo bodo gradili. Kdaj bo to, še ne more napovedati; v tem letu pa bo prioriteta gradnja nadomestnega objekta podružnične osnovne šole Vrhpolje, saj je poslopje stare potresno nevarno. av