Mnogi so si obetali več, veliko več, kot je uvodna dirka svetovnega prvenstva formule 1 v Avstraliji v resnici ponudila, saj je bilo zaradi številnih novosti glavno vprašaje, ali bo večina dirkačev sploh pripeljala do cilja. In so, kar 14 jih je videlo karirasto zastavo, najhitrejši med njimi pa je bil Nico Rosberg, ki je tako le še potrdil Mercedesovo tiho vlogo favorita z zimskih testiranj.

»Noro! Nisem pričakoval, da bomo tako dobro začeli sezono, saj je bilo dejansko možno vse – odstop ali ta zmaga. A presenečen sem bil, kako hitri smo bili, kako brez težav je vse delovalo. Veliko smo delali pozimi, a vseeno nismo vedeli natančno, kaj naj pričakujemo. Škoda za Hamiltona, brez njegovih težav bi zlahka osvojila prvi dve mesti,« je po dirki pripovedoval Nico Rosberg, ki je najvišje dvignil pokal ravno na dirkališču, kjer je leta 2008 prvič stopil na zmagovalne stopničke.

Kevin Magnussen je bil seveda ves iz sebe od takem začetku kariere v formuli 1. »Saj sploh ne dojemam, kaj se dogaja, vse je tako neresnično. Vse življenje sem delal za to, da sem lahko startal na taki dirki, in to zdaj v ekipi, ki pomeni veliko v zgodovini tega športa. Oče Jan je dirkal v formuli 1, še vedno aktivno dirka, ta konec tedna je bil na drugem koncu sveta, a tako zelo sem si želel, da bi bil z menoj, da bi skupaj uživala v tem rezultatu. Neverjetno, kako je bil dirkalnik med dirko vedno boljši, vedno bolje je deloval, vse je bilo tam, kjer mora biti,« je pripovedoval mladi Danec, ki je tako postal prvi državljan Danske, ki mu je v 64-letni zgodovini tega športa uspelo priti na zmagovalne stopničke. Njegovemu očetu Janu, ki je dirkal sredi devetdesetih let, to nikoli ni uspelo. Tako sta skupaj z Rosbergom na prvih dveh mestih dirko končala sinova nekdanjih dirkačev.

Tretje mesto je šlo v roke Jensonu Buttonu, ki je prvič odpeljal dirko brez spremstva očeta Johna, ki je preminil v začetku januarja, ne glede na vse pa je veliko pozornosti po dirki pritegnil dirkač Red Bulla Daniel Ricciardo. Avstralec se je najprej veselil drugega mesta, po dirki pa je bilo njegovega veselja hitro konec. Tehnični delegati Fie so namreč ugotovili, da je med dirko pretok goriva v njegovem dirkalniku presegel dovoljenih 100 kilogramov na uro, poleg tega morajo dirkači zdaj posamezno dirko odpeljati s 100 kilogrami goriva. A pri Red Bullu so se na to odločitev že pritožili, saj za to krivijo Fio in nenatančen merilni senzor. Ta naj bi že v petek deloval napačno, zato so ga zamenjali, a pred dirko so dobili navodilo od vodstva tekmovanja, da morajo na dirkalnik ponovno namestiti originalno tipalo, ker naj bi rezervno dajalo »nenavadne podatke«. O pritožbi bo Fia razsojala pozneje v Parizu.

Pri Red Bullu so se močno opekli. Sebastian Vettel, aktualni svetovni prvak, ni niti videl cilja. »Ves konec tedna smo imeli težave s programsko opremo motorja in tudi na začetku dirke ni bilo nič drugače. Kot da bi dirkalnik poganjal sesalnik za prah, samo brnelo in žvižgalo je, dirkalnik pa se je komaj premikal,« je pripovedoval razočarani Nemec.

Z dolgim nosom je Avstralijo zapustil tudi sicer najhitrejši na kvalifikacijah, Mercedesov dirkač Lewis Hamilton. Od starta dalje je njegov motor deloval le na petih valjih. Vmes so mu svetovali, naj čim prej ugasne motor, da ga ne bi še bolj poškodoval, potem spet, naj vseeno poskuša voziti, na koncu pa je vseeno zapeljal v garaže. Paddy Lowe, eden od dveh vodij ekipe Mercedes, je dejal, da je bil Hamiltonov motor povsem brez moči in da so upali, da bo šesti valj začel normalno delovati, a se to ni zgodilo. »Tudi če smo bili toliko hitrejši, nekateri govorijo, da smo lahko vozili eno sekundo na krog hitreje, nas to ne sme zavesti. V Maleziji nas čakajo nove težave. Vsi vemo, kako težko je hladiti sodobno pogonsko enoto, v Maleziji pa so zunanje temperature povsem drugačne, kot so bile v Melbournu.« Niki Lauda se je ob tem namuznil, da so, z izjemo Lewisa Hamiltona in »odstreljenega« Felipa Masse, v cilj prišli vsi dirkalniki z Mercedesovo pogonsko enoto v zadku.

Pri Ferrariju s četrtim mestom Alonsa in sedmim Raikkonena tudi ne morejo biti zadovoljni, lepo priložnost za še boljši rezultat pa je iz rok izpustil Valtteri Bottas (Williams). Finec je namreč med dirko grdo oplazil zid, preluknjal pnevmatiko in razbil platišče, se nekako privlekel do garaž in nato nadaljeval dirko ter jo končal kot peti. Do točk je na prvi dirki v formuli 1 prišel tudi Danil Kvjat (Toro Rosso) z devetim mestom. Naslednja dirka bo na sporedu v Maleziji 30. marca.