Novomeški knjižnici odvzeli 10 točk

Gre za dobrih 1,2 milijona evrov težko investicijo, za katero je občina Šmarješke Toplice na razpisu kulturnega ministrstva pridobila skoraj 875.000 evrov nepovratnih evropskih sredstev, preostalo bo primaknila sama. »Cilj je obogatiti turistično ponudbo in ustvariti nova delovna mesta, zaposlitev bo namreč našlo šest ljudi,« o pridobitvi pravi županja Bernardka Krnc. »Že ime – Hiša žive dediščine – pomeni, da bomo ustvarili projekt, v katerem preteklost oživi in se prepleta s sedanjostjo,« poudarja. V novem kulturnem domu bo namreč zaživel muzej, v katerem bodo razstavljene replike arheoloških najdb s tamkajšnjega območja, ob tem bodo enega od prostorov namenili za kulturno udejstvovanje in izobraževanje, ki bo še posebno zanimivo za vrtce in šole. Prav tako bodo v domu uredili prostore za delovanje občinskih društev, ob tem želijo ostati odprti tudi za medobčinsko sodelovanje in projekte.

Na omenjenem razpisu kulturnega ministrstva, na katerem so podelili slabih devet milijonov evrov, je z dokončanjem prenove kandidirala tudi novomeška Knjižnica Mirana Jarca. Potem ko je ministrstvo na svoji spletni strani objavilo rezultate in projektu namenilo 700.000 evrov, so se v Novem mestu že veselili, da bodo v knjižnici uredili osrednji prireditveno-razstavni prostor ter prostor za mladinski center, domoznanski oddelek, avdio-video prostore in literarno kavarno. Vse to naj bi bilo del dva in pol milijona evrov vredne naložbe. A na ministrstvu so ugotovili, da so pri prvi točki razpisa uporabili napačne kriterije in po vnovičnem točkovanju so knjižnici odvzeli deset točk, zato so ostali brez sprva dodeljenih sredstev.

Na ministrstvu so se zmotili

»Rezultate razpisa smo žal pomotoma objavili, še preden so bili pripravljeni sklepi z ustreznimi obrazložitvami in še preden so bili sklepi vročeni prijaviteljem na razpis. Napaka je toliko večja, ker so bili objavljeni rezultati napačni, za kar se iskreno opravičujemo,« zaplete s ponovnim točkovanjem pojasnjujejo na ministrstvu. A za Novomeščane opravičilo ni bilo dovolj, zato so sprožili upravni spor. »Mestna občina Novo mesto se ne strinja s popravkom točkovanja prijav po tem, ko je bil postopek že končan in na spletni strani ministrstva za kulturo tudi že objavljeni uradni rezultati,« pravijo na občni. Kot so pojasnili na upravnem sodišču, o tožbi novomeške občine še niso sprejeli odločitve.

Je pa upravno sodišče že ugodilo Mestni občini Maribor, ki se je na razpis za razvojne investicije v javno kulturno infrastrukturo pritožila zaradi neizbora Mariborskega gradu. Kot pojasnjujejo na sodišču, so sklep ministrstvu vrnili v ponovno odločanje, kjer bo strokovna komisija predvidoma do konca prihodnjega tedna sprejela novega. Ob tem poudarjajo, da razpis – na katerem so sicer na kulturnem ministrstvu prejeli 58 vlog, od tega bodo sofinancirali šest projektov – zaradi upravnega spora ni bil ustavljen.