In kakšne možnosti ima minister, da »umiri stvari«? Pogosta praksa politikov je poskus utišanja preglasnih novinarjev, vendar zgodovina kaže, da se doslej ni posebno obnesla. Nemara bi bilo učinkoviteje energijo usmeriti v to, da bi bilo Lipici in lipicancem bolje, saj pometanje problemov pod preprogo ne more prinesti pozitivnega rezultata.

Kdo režira članke o Lipici? Režiserka, spoštovani poslanec, je vlada oziroma državni zbor, ki je sprejel zakon o državni kobilarni, kakršnega pač je. Minister Židan je nanj ponosen, sploh zato, ker mu je nasprotoval en sam poslanec. A zgolj ta podatek ne da prave slike. Skoraj tretjina se jih je namreč pri glasovanju vzdržala, poslanci največje vladne stranke (27 jih je) pa so svojo namero, da glasujejo proti predlagani noveli zakona o Kobilarni Lipica, opustili zadnji trenutek. Menda le zaradi ljubega miru v hiši oziroma koaliciji. To nakazuje, da dvomijo, da bo spremenjeni zakon prispeval k izboljšanju kaotičnih razmer v Lipici.

Državni zbor je novelo zakona o Kobilarni Lipica sprejel brez vsakršne razprave. Je to zanj uspeh ali poraz? Za poslance SLS, SDS, SD, ki so zadnja leta v Lipico pošiljali svoje direktorje s strankarsko izkaznico, je morda bolje, da so molčali in da je šel zakon mimo brez posebne razprave, saj bi lahko v nasprotnem primeru marsikaj priplavalo na dan. Zakon ni bil usklajen niti medresorsko. Strokovnjaki na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pisno posvarili, da so datumi, zapisani v njem, nerealni. Do konca tega leta mora namreč kmetijsko ministrstvo najti najemnika gostinsko-turistične dejavnosti s polno vrečo denarja za obnovo obubožanih hotelov, družba Lipica Turizem, ki zdaj opravlja to dejavnost, pa mora v tem času izginiti z zemeljskega obličja. Na gospodarskem ministrstvu so prepričani, da najemnika do konca leta ne bo mogoče najti in da to hkrati pomeni konec gostinsko-turistične dejavnosti v Lipici ter veliko grožnjo za kobilarno. Bi po zapisanem strokovnjake za turizem v vladi lahko poimenovali režiserji člankov v medijih in raznašalci dezinformacij?

Na dojemanje Lipice v javnosti resnici na ljubo vpliva predvsem dosedanji neprimeren odnos politikov do nje. V 18 letih, odkar je Kobilarna Lipica javni zavod, so Lipico razglasili za kulturni spomenik državnega pomena, lipicanca upodobili na zadnjici evrskega kovanca za 20 centov in ves ta čas finančno skrbeli, da konji in zaposleni v Lipici niso bili lačni. To pa je bolj ali manj vse. Po drugi strani so v Lipico navlekli igralnico, invalidno igrišče za golf in na veliko eksperimentirali s turizmom. Najprej so mu velikodušno podarili poldrugi milijon evrov za dokapitalizacijo, zdaj ti isti ljudje hočejo denar nazaj, ker so se tri leta kasneje spomnili, da naj bi šlo za nedovoljeno državno pomoč. Najbolj tragično pa je, da imajo pri tem za talce tako Lipico kot lipicance.

Zadnja večja naložba v kobilarni se je za nameček zgodila pred več kot desetletjem, potem so politiki denar od igralniške koncesije iz Lipice preusmerili k okoliškim županom. Vlaganja v kobilarno so posledično presahnila. Bo država z naslednjo spremembo zakona o Kobilarni Lipica iskala še zasebnika s kovčkom denarja, ki ji bo na novo zgradil tudi dotrajane konjske hleve, ali bo naposled spoznala, da ni dovolj kulturni spomenik razglasiti, ampak ga je treba tudi vzdrževati?!