Med trideseterico sta se uvrstila še dva slovenska letalca; Jurij Tepeš (331,4 točke) je prvenstvo končal na 15. mestu, Robert Kranjec (304,7), branilec naslova iz Vikersunda 2012, pa je bil 29.

Do konca sezone smučarske skakalce čaka le še veliki finale v Planici prihodnji konec tedna.

Kranjec: Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči

Od naslova svetovnega prvaka v poletih, ki ga je v šampionskem slogu osvojil na prvenstvu pred dvema letoma v Vikersundu, se je tako poslovil Robert Kranjec. Po poškodbi na olimpijskih igrah v Sočiju se je skušal kar najbolj pripraviti na SP, a pravi, da ne najde pravih občutkov.

"Dejstvo je, da nisem pripravljen tako, kot bi si želel," je po dveh nastopih, ki sta ga potisnila na končno 29. mesto na svetovnem prvenstvu v češkem Harrachovu, povedal najizkušenejši slovenski skakalec.

"Občutki me 'hecajo' po naletu, pa tudi pri prehodu v fazo leta imam velike težave, tako da niti ni čudno, kako sem skakal. To je očitno ta čas moj maksimum, saj noben skok tukaj ni bil posebno dober," je z rameni skomignil 32-letni Kranjčan, ki je po vrnitvi iz Sočija, kjer si je poškodoval kolenske vezi, izpustil vse tekme svetovnega pokala in se po daljšem počitku nato skušal na prvenstvo kar najbolje pripraviti v Planici.

Nastop v Planici ni ogrožen

"Veliko sem delal te dni. V bistvu sem naredil vse za to, da bi šlo, a očitno ne gre. Težko je, res težko," je dodal Kranjec, ki se je pred odhodom na SP sicer zavedal, da je zunaj tekmovalnega ritma, da občutki niso povsem pravi, a je vseeno upal, da se mu bodo občutki na letalnici Čertak, kjer je lani v svetovnem pokalu stal na odru za zmagovalce, povrnili.

Ker je poškodba kolena za silo sanirana, Kranjec bo rehabilitacijo do konca opravil v naslednjih tednih, bo nastopil tudi na finalu sezone, ki bo prihodnji konec tedna v Planici, kjer bosta za slovo od zime pod Poncami na Bloudkovi velikanki na sporedu dve posamični tekmi in ekipna.