Borut, včerajšnja etapa »Dirke proti soncu« je bila pretežka, da bi se poskušali boriti za visoko uvrstitev?

Seveda. Med etapo sem se spomnil, da sem lani po isti trasi poskušal kot ubežnik in se hitro sprijaznil, da bo selekcija prehuda. To je bil prvi dan za boj za skupno razvrstitev. Temu smo prilagodili taktiko tudi v Astani z Nibalijem in Fuglsangom. Zaključek je bil zelo zahteven, me je pa presenetil moj sprinterski konkurent Španec Rojas, ki je vzdržal v ospredju.

Zakaj so se v Astani odločili, da Italijan Vincenzo Nibali, zmagovalec Gira, vozi v Franciji in ne na italijanski Tirreno–Adriatico?

Natančnih razlogov ne vem, moje mnenje pa je, da s tem Nibali spoznava teritorij, ceste, taktiko in mentaliteto za Tour. Vsak, ki želi zmagati na tej dirki, mora biti vajen cest in načina dirkanja. Nica je vsaj tako nervozna dirka kot Dauphine in Tour. To mora zlesti pod kožo, v podzavest. Giro in Tour sta zelo različni dirki.

Nibalijev konkurent je tudi Simon Špilak. Včeraj je bil zelo napadalen. Rečeta kakšno?

Sva govorila. Ni zadovoljen, ker trasa etap ni po njegovem okusu, ker bi si želel za zaključek kakšen daljši klanec v cilj. Kljub temu menim, da bo med deseterico, čeprav so klanci krajši. Naslednja dneva bosta to pokazala. Tudi Nibali še ni rekel zadnje, čeprav je šele 23. Že danes smo v Astani vozili taktično zelo agresivno in tudi sam sem Skyju pomagal pri narekovanju ritma. Želimo pokazati več, kot smo.

Kakšna popotnica za klasike je za vas četrto in deveto mesto v etapah?

Zadovoljen sem. Sem na podobni ravni kot lani. Želel sem več, a glede na potek etap je še slabše kazalo. Na dirki Pariz–Nica je treba že nekaj pokazati, če želim dobro dirkati na kasnejših klasikah od Milano–San Remo naprej v naslednjem mesecu. Na te dirke je treba priti s pripravljenostjo na zelo visoki ravni, a kljub temu je težko narediti dobre rezultate.

Kakšno vlogo vam bodo namenili?

Astana nima veliko kolesarjev, ki bi bili primerni za klasike. Astana računa name, težko pa bi sebe izpostavil za vodjo. Upam samo, da bom pripravljen vsaj tako dobro kot lani in tudi drugi iz ekipe, s čimer bomo skupaj naredili kaj odmevnega. Na teh klasikah s tako ekipo ne bomo glavni akterji, prisiljeni smo gledati druge in poskusiti presenetiti.

Tekmece, ki so vaši glavni konkurenti na teh dirkah, očitno zelo budno spremljate že te dni?

Seveda. V četrtek sem čez selektivne klance na vrhu najprej pogledal, kdo je še pripeljal z mano v skupini. To je pravi kazalnik pripravljenosti. Ne gledam samo Boonena in Avermaeta. Ve se, kdo so najboljši. Omega Quick.step ima najboljšo in najštevilčnejšo ekipo za tiste terene. Tudi Sky ima močno ekipo, a nima liderja, kot ga ima Trek s Cancellaro, ki je papirnati favorit na vsaki dirki. Potem so tu Belkin, Lotto, BMC in seveda Cannondale s Saganom. Vse spremljam. To je sestavni del. Zelo pomemben.