»Ni šlo, kot sem si želela. Žal je bila to najslabša sprinterska tekma v sezoni. To me še najbolj jezi. Na zadnji klasiki sem želela narediti piko na i v svoji najboljši sezoni. Počutila sem se dobro. Vzroke za to, da sem prvič izpadla že v četrtfinalu, pa moram še analizirati. Smuči so zagotovo na vrhu vzrokov,« je Katja Višnar (27. mesto) razmišljala po zadnjem sprintu sezone na Mini Touru v Falunu, potem ko sta z Vesno Fabjan (25. mesto) ostali na repu trideseterice s točkami svetovnega pokala.

Razmere na prizorišču bližajočega svetovnega prvenstva prihodnje leto so jo zagodle slovenskemu taboru. Maloštevilna servisna ekipa dveh mož v snežni odjugi, v kateri so švedski organizatorji razmere reševali s kemijo, ni našla idealne formule. Že v kvalifikacijah, kjer je Višnarjeva vedno blestela, je z 20. časom za Ingvild Oestberg, pozneje drugouvrščeno, zaostala kar deset sekund.

»V kvalifikacijah sem bila prepričana, da so bile za slabši tek krive smuči, a so se glede oprijema za četrtfinale potem serviserji potrudili in glavno težavo odpravili. Še vedno pa sem čutila, da nisem bila konkurenčna v spustih. Mogoče sem naredila tudi kakšno napako v tehniki diagonalnega koraka, saj nisem mogla teči povsem na moč in sproščeno. Dejstvo pa je, da bi morala teči spredaj, kjer je bilo napredovanje ob Oestbergovi možno. Iz več razlogov moram pogledati posnetek teka. Kakor koli, tekma nas je izučila, da za te zelo zahtevne snežne razmere, ko sta se mešala zmrznjeni sneg in voda, dva serviserja nista dovolj za tekme svetovnega pokala,« je ob analizi ugotovila Višnarjeva, ki je traso sicer ocenila kot zelo všečno. »Mislim, da bi se dalo narediti dober rezultat. No, če mi ni uspelo danes, mi bo pa prihodnje leto. To tekmo bom čim prej pozabila, ne pa tega, kako moram trenirati za to traso, za prvi strm vzpon, spuste,« je že delala načrte za leto 2015.

Vesna Fabjan, ki v klasiki šele dela korake k perfekciji tehnike, je bila s tekmo bolj zadovoljna. »Rezultat ni blesteč, je pa le narejen še en korak naprej. Res pa je, da ko naredim korak naprej v enem segmentu, se pojavi nov problem. Vsakič dobim novo lekcijo, da vidim, pri čem moram delati. Moči mi namreč ni zmanjkovalo. Je pa zelo težko ocenjevati celoto zaradi razmer, v katerih so imeli serviserji ogromno dela. Nad oprijemom v klanec se ne morem pritoževati, a žal je pri pripravi smuči za klasiko težko ujeti še vrhunsko drsenje navzdol,« je bila bronasta junakinja Sočija uvidevna, medtem ko ji današnje nadaljevanje Mini Toura na 15 km v skiatlonu in jutrišnje zasledovanje (10 km) z dolgimi klanci zbujata strahospoštovanje, čeprav sta »maratona« za obe Slovenki zgolj formalnost. Sprinterski del sezone je pod streho.

Fabjanova je v četrtfinalu prehitela Švicarko Van Den Graaffovo in s tem naredila največjo uslugo Višnarjevi, da je ostala na šestem mestu skupnega sprinterskega seštevka sezone, medtem ko je njej na nehvaležnem 11. mestu za deseterico zmanjkalo pet točk. Po skromni lanski sezoni (14. in 31. mesto v sprinterski razvrstitvi) tako obe najboljši tekačici ob pogledu na skupno bero končujeta z nasmeškom. V skupnem seštevku sta 21. in 31., dvajset in trideset mest višje kot lani. »Take sezone še nisem imela,« je zadovoljna Višnarjeva po desetih uvrstitvah med trideseterico, med katerimi so tri med deseterico ter vrhunec z drugim mestom v drsalnem sprintu v Lahtiju. »Imela sem zelo visoko raven skozi vso sezono, kar je fantastičen podatek. Stopničke so vrhunec in nuja za samozavest. Želela sem jih tudi v klasiki. No, to ostaja motiv za prihodnjo zimo,« se je razgovorila, medtem ko je v bližini njen Ola Vigen Hattestad po hudi drami le dobil nasmeh na ustnice.

Olimpijski zmagovalec je prišel v Falun zelo samozavesten, z občutnim naskokom v šprinterski razvrstitvi, doživel pa šok. Po zmagi v četrtfinalu ga je tekmovalna žirija FIS diskvalificirala in ga postavila na začelje z eno samo točko. Vzrok diskvalifikacije, sicer zelo redek primer v sezoni, je bilo vrivanje v smučino pred Rusa Valižanina. »Ola dolgo sploh ni vedel, kaj mu očitajo. Takega dogodka v tej sezoni še ni bilo,« je situacijo videla Blejka. S tem so se odprla vrata Eiriku Brandsdalu. Za nameček se je na vrhuncu dneva kot srečni poraženec po času uvrstil v veliki finale šesterice, vendar mu v taktičnem obračunu ni uspelo streti treh Švedov Teodorja Petersona, Joenssona in Halfvarssona. Hattestad je tako tretji sprinterski globus dobil le s prednostjo osmih točk. »To je grozno. Da bi se svetovni pokal odločil na tak način! Za to, kaj se je zgodilo v četrtfinalu, bi si moral ogledati posnetek. Take stvari se dogajajo,« si je oddahnil Hattestad. Brez dramatičnih vložkov pa k četrtemu velikemu globusu drvi Marit Bjoergen. Z zmago je zaostanek za Therese Johaug zmanjšala na tri točke. »Vesela sem zmage, saj je zelo pomembno, katera bo v nedeljo prva na cilju. Zelo na tesno bo šlo s Therese, se pa dobro počutim,« je pripomnila kraljica Marit po zgodovinski zmagi.