Ocena prvega polčasa tekme posameznikov?

Delno jasno. V vsakem poletu sem naredil dve manjši napaki. V prvem poletu sem v zaključni fazi leta z boki preveč pritisnil na smuči, zato sem na doskočišče padel nekaj metrov prezgodaj. V drugem poletu sem skušal to napako odpraviti, a sem naredil napako že 180 metrov višje, torej na odskočni mizi. Preveč sem čakal na rob mize, zato je bil odriv zelo zamujen, kar je pomenilo izgubo pol metra višine, zato mi je šlo zelo za nohte, da sem jih moral zavihati, da sem izvlekel čim več metrov.

V poskusnem poletu, kjer ste imeli s 189,5 metra četrti izid, vam je selektor Goran Janus za eno zaletno mesto znižal zaletišče.

Tako se je odločil. Janusu in žiriji popolnoma zaupam. S tem se ne ukvarjam, ker imam preveč dela sam s sabo, kako skočiti čim boljše. Prav v tistem času, ko so menjali zaletno mesto, se je veter malo umiril, a računalniki tega niso pokazali.

Janus je po četrtkovem treningu dejal, da morate letalnico prespati.

Letalnico poznam. Z njo sem se hitro ujel. Nočem se preveč obremenjevati z letalnico in študirati, ker potem obstaja nevarnost, da bom v naš šport vnesel preveč matematike, kar pa ni po mojem okusu.

Bi pred tekmo podpisali 3. mesto?

Glede na to, kakšne napake sem naredil, pa sem tako visoko uvrščen, ne bi podpisal tretjega mesta.

Še nikoli niste bili v položaju, da imate tekmo dejansko v dveh dneh. Kako boste spali s polovico kolajne?

Ne bom spal s polovico bronaste kolajne, ampak brez nje. Sobota je nov dan, marsikaj se lahko zgodi. Najbolj pomembno je, da bo noč mirna.

Ponovila se je zgodba iz Lahtija, ko ste na treningu bolj blesteli kot na tekmi.

Morda. Razlika je nastala tudi v tem, da sem moral v primerjavi s treningom zožiti dres, da bi bil po predpisih.

Vremenska napoved za soboto in nedeljo je slaba. Si želite, da bi imeli še dva poleta med posamezni?

Nedvomno. Želim si umirjen dan s čim manj napakami, da se vse zgodi tako, kot želim in obrne v moj prid. Če bo tako, utegnem biti zadovoljen.

Za vodilnim Nemcem Freundom zaostajate 15,4 točke, za drugim Norvežanom Bardalom 4,3 točke, pred Japoncem Kasaijem imate le točko prednosti, pred Poljakom Stochom pa 11,8 točke naskoka.

Razlike so majhne. Na letalnici se lahko hitro povečajo ali zmanjšajo. Vrstni red se lahko povsem premeša. Stanje je takšno, da si ne upam napovedovati ničesar.

Japonec Noriaki Kasai je izpustil uradni trening in imel le poskusni polet za prilagajanje na letalnico.

Občudujem ga že od olimpijskih iger naprej. Če sem dobro slišal, ima v kolenu natrgane vezi, zato pride neposredno na tekmo. Njegovo koleno je kar zelo povito z različnimi trakovi. Zato le kapo dol, da sploh skače.

Je zdaj Freund prvi favorit?

Da.

Vi pa tretji favorit?

Kopirajte odgovor na prejšnje vprašanje. jo