Kupljena zemljišča in nepremičnine v industrijski coni ob reki Savi so Šubičevim v preteklih letih prinašale velike zaslužke. A kljub temu naj bi v enem od poslov Jure in Aleš Šubic zagrešila kaznivo dejanje preslepitve, ki je enega od partnerjev obeh bratov stalo 18.000 evrov, zaradi česar sta se zdaj znašla na sodišču, kjer na dan prihajajo nove skrivnosti družine.

Oče in sinova

Aleš Šubic je na sodišču priznal, da je za njima vedno stal oče Drago s tiho družbo, ki je imela v lasti nekdanje Tekstilindusove nepremičnine v Kranju. Z njihovim oddajanjem so po njegovih besedah na mesec zaslužili po 50.000 evrov, zato se mu ne zdi logično, da bi koga ogoljufal za 18.000 evrov. »To je bila kura, ki je nesla zlata jajca. Zemljišče in 20.000 metrov pokritih površin smo kupili za 2,3 milijona evrov, medtem ko je tržna vrednost vsaj 11 milijonov. Z najemom in prodajo nepremičnin smo poplačevali Hypo Leasing brez problema,« je trdil Aleš Šubic in pojasnil, kje se je zalomilo: »Zaradi spora z očetom je čez noč podjetje Albis, kjer sem bil direktor, spremenil v lupino brez vrednosti, njegovo podjetje Inex pa je prevzelo tudi kranjske nepremičnine. Sam sem ostal brez vsega, leta 2006 nisem imel niti za kavo,« je v solzah odnose v dinastiji Šubic pojasnil starejši sin. Mlajši Jure je dejal, da s poslom, pri katerem naj bi prišlo do preslepitve partnerja, ni imel nič, ker je skrbel le za oddajanje prostorov in vzdrževanje nepremičnin. Mednje sodi največji fitnes center na Gorenjskem (Mega), ki skupaj z nočnim zabaviščem vsa leta nemoteno deluje. Aleš Šubic dodaja, da je oče želel s prevzemom vsega, kar je prej imel in upravljal, doseči, da se vrne »k njemu kot cucek«.

Imperij podjetij

Aleš Šubic je bil torej – kot sam pravi – »razdedinjen«, spornih dokumentov, ki ga zdaj bremenijo kaznivega dejanja preslepitve, pa sploh ni podpisal in sploh ne ve, kdo jih je. Poslovni imperij Draga Šubica in sinov pa poleg »praznega« podjetja Albis po dostopnih podatkih zajema še družbi Jukal in Roto plus, Jure Šubic je še vedno direktor očetovega Inexa, ki je bil ves čas v lasti očeta Draga, kakor nekaj časa tudi Ryerson Holdings Limited. Prihodki Inexa so leta 2012 krepko presegli pol milijona evrov, pred leti pa so bili še višji. A tudi Albis, čeprav naj bi bil le še »lupina«, je imel istega leta za 175.000 evrov prihodkov, uradno pa je v lasti LS7 Trading Ltd. s Cipra, Aleš pa je še vedno tudi direktor. V krovnem Inexu je Drago Šubic prokurist, sin Jure pa direktor. Po besedah enega od poznavalcev nepremičninskega trga je bil Drago Šubic eden tistih finančnikov, ki so upravljali ogromno bogastvo in znali tudi vedno kovati dobičke. Zdaj je postalo jasno, da je tudi ogromen kompleks zemljišč v Kranju dejansko v lasti Draga Šubica, kdo je krivec za oškodovanje enega od njihovih poslovnih partnerjev, pa bo pokazalo nadaljevanje sojenja.