Iskali način, kako znižati stopnjo davka za prazne stanovanjske nepremičnine

Parlamentarni odbor je v četrtek zvečer za sprejem pripravil predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, v katero pa v nasprotju z napovedmi vlade ni vključil tudi enotne obdavčitve vseh stanovanjskih nepremičnin, tako zasedenih kot praznih. V zakonodajno-pravni službi DZ so namreč opozorili, da gre za kršitev ustave, še posebej po prepovedi referendumom zaradi zakonov z davčno vsebino.

Erjavec je danes pred sejo vlade pojasnil, da so poskušali poiskati način, kako na čim lažji način znižati stopnjo davka za prazne stanovanjske nepremičnine. Če so pravno tehnično narobe predlagali rešitev, je bila pravna služba tista, ki je na to opozorila, vlada pa bo pač poiskala drugačno rešitev.

"Zakon želimo izboljšati," je zagotovil Erjavec. Na vprašanje, ali so želeli popravke vnesti 'skozi stranska vrata', pa je odgovoril s pojasnilom, da so tako pač predlagali pravniki in strokovnjaki, a predlog očitno ni bil pravno in tehnično ustrezen.

Na vprašanje, ali bo vlada dovolj hitro lahko uzakonila spremembe glede na to, da se bliža 1. april, ko mora geodetska uprava podatke iz registra nepremičnin poslati davčni upravi, pa je Erjavec le ponovil, da je takšen dogovor. Očitno po drugi poti kot s spremembo zakona o davku na nepremičnine ne bo šlo, je menil.

Dragonja: Vlada bo naredila vse za to, da uresniči, kar je obljubila

Tudi minister za gospodarstvo Metod Dragonja je dejal, da bo vlada naredila vse za to, da uresniči, kar je obljubila. Vsebina je usklajena, treba pa je najti tudi pravo pot, je dejal. Da odbor ni glasoval o dopolnilu glede enotne obdavčitve stanovanjskih nepremičnin, se mu ne zdi nič tragičnega, ne more pa komentirati, ali gre pri vsem skupaj za blamažo.

Dragonja je še povedal, da je še vedno odprt tudi njegov predlog za znižanje obdavčitve nepremičnin malih in mikro podjetij ter samostojnih podjetnikov.