Enaindvajsetletni letni as iz Selške doline je moral v drugem in tretjem poletu celo zavirati, da ni pristal v ravni, po doskoku pa je podrsal z rokama po snegu. Kakšna je bila njegova premoč, je razvidno iz tega, da je v drugem poletu prvega zasledovalca Poljaka Kamila Stocha preskočil za 12 metrov in v tretjem Nemca Severina Freunda za 10 metrov. Poleta, s katerima je nagnal tekmecem strah v kosti, je naredil z novima dresoma, zdaj pa je v negotovosti, katerega izbrati za tekmo. A se tolaži s tem, da oba neseta daleč, zato niti ni pomembno, katerega bo oblekel. »Delal sem tisto, kar smo trenirali v minulih dveh dneh. Očitno se je splačalo, da smo se v nekatere stvari resnično poglobili,« je povedal Peter Prevc, ki je po drugem in tretjem poletu podrsal z rokama po snegu. »Priznam, da v popoln pristanek sploh nisem vložil vse energije in znanja, ampak sem se najprej ukvarjal z zaviranjem, da ne bi šlo predaleč, potem ko sem v zraku le pridobival hitrost. Ker je začelo zmrzovati, si bile razmere za doskok zelo zahtevne, zato je bilo treba predvsem poskrbeti za amortizacijo. Zelo sem bil presenečen, kako je bilo mirno v zraku, kar ni običaj v Harrachovu. Le na zaletišču trese še bolj, kot je lani,« je dodal Peter.

Po odličnem treningu pravi, da ne razmišlja o kolajnah, ampak le o popolnem poletu, do katerega bo prišel le s hladno glavo in popolno osredotočenostjo na najmanjše podrobnosti, kar je tudi logično glede na to, da je perfekcionist. »Morebitno znižanje zaletišča, če me nese predaleč, je naloga selektorja oziroma vodstva tekmovanja,« je končal Prevc, ki z veseljem pogleda majico svetovnega prvaka, ko mimo njega pride Robert Kranjec, vendar se ne obremenjuje s tem, da bi jo oblekel v Harrachovu. Ob Prevcu sta imela nastop na tekmi vnaprej zagotovljen še Jurij Tepeš in Robert Kranjec, medtem ko sta nalogo v kvalifikacija brez večjih težav opravila Jernej Damjan in Tomaž Naglič. Dvaintridesetletni Kranjec bo branil naslov svetovnega prvaka, a glede na njegovo trenutno pripravljenost, ki zaradi poškodbe ni popolna, bo to izredno zahtevna naloga. Če s kakovostjo poletov ni bil zadovoljen, mu je bilo v veselje spoznanje, da ga koleno ne boli več.

»Vse skupaj sem počel z rezervo, ker nisem vedel, kaj lahko sploh pričakujem. Četrtek je bil dan za spoznavanje letalnice, ki je odlično pripravljena. V letenju tokrat ni bilo posebnega užitka, dobro pa je, da vem, kje imam rezerve. Glede na moje trenutno stanje sem brez pričakovanj,« meni Robert Kranjec. Ker ga ne odnese tja, kamor si želi, je Jurij Tepeš vidno nezadovoljen. »Skačem zelo slabo. Ne gre. Razočaran sem nad tem, kar kažem ob koncu sezone. Vse se je podrlo. Upam, da bomo do konca sezone še rešili, kar bo možno. Ker sem že na normalnih skakalnicah skakal slabo, je nemogoče, da bi dobro na letalnicah,« je potarnal Jurij Tepeš.

Boljše volje sta bila uspešna kvalifikanta Jernej Damjan, ki je imel zaradi dolge mize težave s točnostjo odskakovanja, saj je bil zaradi neučakanosti prezgoden pri odrivu, in Tomaž Naglič, za katerega je to prvo veliko tekmovanje v karieri. Damjan si želi nadaljevanja lepega vremena, ker je v njem letenje užitek, obenem pa že ves teden preučuje vremensko napoved, ki obeta vetrovni soboto in nedeljo. »Naporen in dolg dan. Zame je bil vsak skok kvalifikacijski, zato sem moral iti takoj na polno in ni bilo nobene možnosti za spoznavanje z letalnico. Dan se je iztekel po mojih željah,« je dejal Tomaž Naglič, ki ima na Harrachov lepe spomine, saj je tukaj leta 2011 osvojil prve točke v karieri v svetovnem pokalu.

Izidi kvalifikacij: 1. Bardal (Nor) 186,2 (191,5) in Vasiljev (Rus) 186,2 (193,5), 3. Kodelka (Češ) 179 (186), 11. Damjan 163 (177), 16. Naglič (oba Slo) 157,4 (174), vnaprej uvrščeni na tekmo: 1. Prevc (Slo) 214, 2. Freund (Nem) 204, 3. Stoch (Pol) 200, 6. Tepeš 185,5, 8. Kranjec (vsi Slo) 184.