V vrtcu Antona Medveda Kamnik so v enoti Tinkara pred desetletji že imeli razvojni oddelek za malčke s posebnimi potrebami. A so ga, kot je včeraj poudarila ravnateljica vrtca Antona Medveda Kamnik Renata Hojs, zaradi trenda integracije otrok s posebnimi potrebami v redne oddelke in velikega števila odklonjenih predšolskih otrok pred poldrugim desetletjem prehitro zaprli. Zato si je ob nastopu mandata direktorice že pred petimi leti med drugim zadala tudi nalogo, da ga ponovno odprejo. »Skupaj s strokovnjaki smo ugotavljali, da je integracija otrok s posebnimi potrebami čudovita, a ni primerna za vse otroke s posebnimi potrebami, kajti vsem otrokom individualna pomoč treh ur na teden, kolikor so je deležni v integraciji, ne zadošča,« je dejala Renata Hojs in dodala, da jim je v razvojnem oddelku omogočena vsakodnevna individualna obravnava.

Razvojni oddelek, ki so ga odprli v sklopu prireditev ob občinskem prazniku, deluje že od začetka tega šolskega leta. Obiskujejo ga štirje otroci, že prihodnji mesec pa bo polno zaseden, saj se jim bosta pridružila še dva malčka.

Včerajšnjo slovesnost so popestrili tudi učenci Osnovne šole 27. julij Kamnik in varovanci Društva Sožitje Kamnik. Ravnateljica Osnovne šole 27. julij Kamnik Jasna Lampe je opozorila na simboliko prireditve, saj so nastopajoči – kot milni mehurčki, ki so jih spuščali, njihovi najbolj krhki občani. »V vseh treh zavodih se trudimo ohranjati to njihovo krhkost, po drugi strani pa jih želimo kar najbolje opremiti z znanjem, navadami in izkušnjami, ki jih bodo potrebovali v svojem življenju,« je dejala. Predsednica Društva Sožitje Kamnik Metka Hribar je dodala, da je zelo pomembno, da se njihovi uporabniki družijo s sebi enakimi in so vedno prvi in najboljši, vsak na svojem področju. Tako se jim razvije tudi čut do sočloveka, kar pomaga pri socializaciji in vključevanju v širšo družbeno skupnost. Župan Marjan Šarec pa je najšibkejšim občanom zaželel, da bi se v razvojnem oddelku počutili varne, ljubljene in sprejete.